Nöjd?

Jag har tittat på en debatt om ordet nöjd ikväll. Helt plötsligt vidgades mitt tankesätt och jag började tänka på helt andra omloppsbanor. Att ordet nöjd kan ha så många olika betydelser för olika personer, och att det är väldigt få som tycker att nöjd är innebörden av någonting bra.


En kvinna i programmet berättar att man aldrig ska bli nöjd, för att det går hand i hand med besvikelse. Hon använde en sommarstuga i Österlen som exempel. Klyschigt och enkelt att dra parareller till. När man sitter en grå januarikväll och bestämmer med sin familj att det ska bli en sommar på Österlen, då känner man sig nöjd. För att sedan anlända en varm junikväll, när det är vindstilla och havet ljummet, och upptäcka råttor i hela torpet. Då har man levt i en förväntansfull atmosfär, för att sedan bli besvikna, och hamna i en svacka. Visste ni att det är väldigt många som bestämmer sig för att separera just på semestern? Råttor i ett sommarhus kanske är en av anledningarna till att någonting triggas igång.

En annan, rätt så ung kille, i långt hår och väl omvårdat skägg, tycker motsattsen. Att det är viktigt att hoppas, och att inte leva i nuet över huvudtaget. Han använder ett konkret exempel där han berättar att i princip alla människor är som lyckligast innan de gifter sig, när de kan få frossa i lycka, kärlek och trygghet. Giftemålet blir oftast inte det pampiga, färgsprakande och sagolika som man förväntat sig. Därför är det viktigare att hålla den lyckliga lågan på förväntningar. Att drömma om saker, måla upp tjusiga bilder om hur man skulle vilja ha det. För att på så sätt brodera små mål för sig själv.

Vad tycker ni? Ska man leva i nuet eller ska man helt enkelt vara en drömmare?

Kommentarer
Postat av: nela

va fint skrivet och vilken fin bild! =)

Postat av: Karin

hum tror en blandning/lagom av båda är bra i många fall.. men man man måste nog leva lite i nuet också.. som sagt.. lite av båda.. vad tror du?

2008-12-19 @ 22:45:02
URL: http://karinolofsson.se
Postat av: Emilia

Jag är nog en blandning av det där.

Jag tar dagarna som de kommer, men samtidigt kan jag drömma ihjäl mig och tänka "åh snart ska jag dit.. snart ska jag göra.." :P

2008-12-19 @ 22:51:12
URL: http://annaemiliadiveby.blogg.se/
Postat av: Caroline

häftig bild...gillade hjärtanen. Jag tycker man ska vara en drömmare med bägge fötterna på jorden.

2008-12-19 @ 23:03:12
URL: http://carromeller.blogg.se/
Postat av: malin

både och är viktiga.

men drömmar kommer alltid vara bättre än det som händer i verkligheten just nu och det gör att jag inte kan riktigt känna mig nöjd över det som händer nu. man går och väntar på något bättre, hellre inte förvänta sig något.. det är ingen bra grej med men jag är glad för en liten stund iallafall, det är så olika för olika tillfällen satt jag vet inte riktigt

2008-12-19 @ 23:14:26
URL: http://youaresoblue.blogg.se/
Postat av: Perfektion by Emma

- Jag tror att man får göra en kombination av ovanstånde saker.. Man måste leva i nuet men behöver ändå något att tänka på för framtiden, och i drömmarnas värld mår man ofta bra. Även om man inte får glömma verkligheten helt..

2008-12-19 @ 23:49:55
URL: http://perfektion.blogg.se/
Postat av: Lisa

Jag tycker att man ska drömma! Jag tror att hoppet är det som håller en människa vid liv. Har man förhoppningar och de sedan inte blir uppfyllda, man blir besviken, så börjar man ju alltid hoppas på någonting annat. Det skulle bli alldeles för tråkigt om man inte skulle drömma, man kan inte leva i nuet hela tiden. Men jag tror att båda har fördelar. :)

2008-12-19 @ 23:53:52
URL: http://dubbelbloggen.blogg.se/
Postat av: sarah

Det är väldigt svårt att säga. Jag tar det försiktigt med sådant. När jag vill ha något riktigt mycket som jag vet är svårt att få - då är jag rädd för att drömma om det, eftersom jag vet att om jag drömmer för mycket kommer det att gå åt skogen, det gör det alltid vid detta avseende.



När det däremot är något jag vill ha som är rimligt att få brukar jag tillåta mig att drömma om det, och därmed vara 'nöjd', eftersom jag då vet vad verkligheten har att ge mig. Då kan jag skilja på drömmar och verklighet. I punkten ovan är det mycket svårare, så där simmar jag på betydligt djupare vatten om jag försöker.



Är det till sist någonting som är helt störtomöjligt att få - då drömmer jag helt vilt och galet. Det gör att jag får någonting iallafall, en speciell gåva endast jag kan ge mig själv, och de drömmarna lever i mig, som små fantasivänner. Detta gör att jag inte sörjer de sakerna jag inte kan få.



Sammanfattning: Det skiftar oerhört. Och det kan även finnas undantag från fall till fall.



Vad tycker du själv?

2008-12-20 @ 00:43:33
URL: http://fotografism.blogg.se/
Postat av: ellen

jag tror att man som människa är lyckligast när man är väldigt nära att uppnå något som man strävat efter.. Till exempel precis innan man gifter sig, när man är väldigt nära att nå sin drömvikt eller precis innan man köper något som man sparat ihop pengar till.

2008-12-20 @ 12:55:02
URL: http://egotospare.blogspot.com
Postat av: ellen

jag tror att man som människa är lyckligast när man är väldigt nära att uppnå något som man strävat efter.. Till exempel precis innan man gifter sig, när man är väldigt nära att nå sin drömvikt eller precis innan man köper något som man sparat ihop pengar till.

2008-12-20 @ 12:55:28
URL: http://egotospare.blogspot.com
Postat av: Louise

Javisst det har du rätt i förstårs. :)





Puss

2008-12-20 @ 15:03:42
URL: http://lowice.blogg.se/
Postat av: nela

tack. va glad du gör mig! som vanligt. herregud människa. du är helt fantastisk!

2008-12-20 @ 21:25:35
URL: http://vrionela.blogg.se/
Postat av: Cassandra

Guud vilken fin bild :D Är det okej om jag lånar den?



Kram

2008-12-20 @ 22:53:15
URL: http://unikacassandra.blogg.se/
Postat av: sosso

ne jag tycker att man ska leva i nuet. När man ser det fina man redan har kan man väl drömma lite. Annars kommer allting alltid vara i framtiden och det som redan är uppskattas aldrig om man bara drömmer :D

2008-12-21 @ 16:25:18
URL: http://londonhatesyou.blogg.se/

Skriv här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback