Vingklippt ängel

Vingklippt ängle


Berny, eller Bernadette (som är hennes riktiga namn), Pålsson, är en Stockholmstjej som debuterar med att skriva en självbiografi om sitt plågade liv. Sedan barnsben har hon mått dåligt, fysikiskt skadat sig själv, tagit mediciner och droger, pratat med läkare efter läkare, åkt in och ut på institutioner och haft självmordtankar. Till en början känns boken som en orgie i pessimism. Och det är svårt att inte själv dras med, eller ned.

Men Vingklippt ängel handlar inte bara om en tjej som dödar sin ångest genom att dra ett rakblad längs armen, och sedan låter blodet bli som ett vapen mot sina inre demoner. Den handlar också om kärlek; till människor, livet och världens alla små ting.

Berny skiver om Syster, Änglarna, och lillebror. Hon skriver om de små sekunder lättnad hon känner när hon ibland pratar med folk i omgivning, tar en cigarett eller dricker te. Men även om mamma och pappa.
Men det är en ändå stor kamp. Livet är en kamp, och den ska hon övervinna, även om det kommer att bli svårt.

Nine Inch Nails låt Hurt blir som ett mantra för Berny och hennes vänner boken igenom: I hurt myself today, to see if I still feel, I focus on the pain, the only things that´s real.

Jag har läst den här boken typ jättemånga massa ggr. Den är stark, rätt så skrämmande. Man får nästan akta sig lite så man inte bli helt manipulerad av hennes sätt att skriva. Den kan vara värd att läsa, beroende på hur man ser det. Antingen bör man läsa den för att man kan lära sig något, att allting inte blir skit bara för småsaker, utan att man kan gå igenom jobbiga saker och komma ur dom "levande": Eller så skiter man i att läsa den, för att den är väldigt skrämmande och hon nästan uppmanar läsarna att göra vissa saker för allt känns så skönt och befriande då. Den här boken har i alla fall betytt mycket för mig.

Kommentarer
Postat av: Emilie

Jag har läst boken..
den väcker tankar

2007-02-17 @ 12:50:42

Skriv här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback