Snorgråt


en hundradels sekund
Famlar i mörkret
Trevar efter dåtiden
Snubblar på mig själv

Minns doften av kaffesump
Vattenkammat hår
Besvikelsens sötma

Slår knut på mig själv
En ocean på mina lakan
Förstår du inte
Jag är dina andetag när du bleknar

Ensam valsar jag
Ut i natten
Utan dig

Fast bara
i en hundradels sekund


Följ min blogg med bloggkoll

Kittens dancing

Vet ni vad. Snart införs förbud på djurtester inom viss kosmetika. Det är så himlans bra.
Tänk! Då kan vi rädda raringar, med fina skära nosar, luden päls och mjuka tassar som dessa:
Bilder:
vanka, kimra, & peterkelly
Följ min blogg med bloggkoll

En perfekt låt

Här tycker jag att ni ska få en tjusig låt att lyssna på den här kvällen. Utanför mitt fönster är det dimmigt, mitt te är för länge sedan för kallt för att drickas, jag är kär, min pappa hörde inte av sig på min födelsedag och jag vill inget annat än att gå och lägga mig. Den här låten passar perfekt, till allt idag. Varsågod!


Följ min blogg med bloggkoll

Every rose has to die

                                                                                                                               Bild:
Di P'anna

Alldeles nyligen satt jag på bussen sådär som jag gör när det är bitande kallt ute, och jag har alldeles för tunn klänning på mig. Jag brukar vara inslukad i världen jag kallar för Coldplays, men inte idag. Jag bara satt och tänkte på allt och inget.

Bakom mig sitter tre stycken flickor. Dom är sockersöta allesammans, äppelkinder och rödrosiga av kylan. Dom är kanske runt 12 år. Inte mer. Till en början pratar dom om hästar, stallet och trav. Jag tänker inte så mycket mer på det. Men när vi bussen fastnar i en kö, och det känns som hundra år innan trafikljusen slår om, börjar dom prata om helt andra saker. Hur en av deras vänner ofta kräks upp maten, gör sit-ups när dem tittar på film tillsammans och hur hon äter nästan ingenting. Och det absolut värsta var - att dom var faschinerade.

Jag ser alltså, hur 3 jättevackra flickor, som inte ens kommit in i tonåren, är helt euforiska om sin smala vän. Dom disskuterar hur underbart det skulle vara att alltid vara smal fast man kunde njuta av allt från kakor till pizzabuffé, utan att gå upp ett gram. En flicka slänger också ur sig att "då kan vi vara såhär smala & väga 40 kg hela livet".

Vid det här laget sitter ser jag nog ut som någon som satt kaffet i halsen. Bussen närmar sig min busshållplats, jag trycker på knappen och går mot utgången. Men i sista sekund hejdar jag mig. Jag bara slänger ur mig ord om att dom kommer ångra sig för livet, att deras vän är sjuk och att dom ska åka hem och äta så mycket glass tills dom inte orkar gå!

Nu såg dom ut som om dom satt kaffet i halsen, och jag gick stolt av bussen.

Följ min blogg med bloggkoll

Världens godaste choklad!


Ingefärschoklad med vispad grädde

½ vaniljstång
200 gram mörk choklad
2 bitar syltad eller färsk ingefära (ca 15 gram)
1 tsk mald kanel
6 dl vatten (ev. 3 dl vatten/3 dl mjölk)

1. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Grovhacka choklad & ingefära.
2. Blanda alla ingridienser i en kastrull. Låt det sjuda i 2 minuter.
3. Ta nu upp vaniljstången. Mixa drycken slät med hjälp av en stavmixer. Sila sedan & häll upp.
4. Servera drycken varm (kanske i en
sån här tjusig) med lättvispad grädde toppad med mald kanel.
Edit: Jag brukar ha i chiliflakes eller lite chilipulver i chokladen, det är så himlans gott!

Bild: babybee


Följ min blogg med bloggkoll

Ni är fina ni

Tusen tack för alla grattis & övriga kommentarer. Det värmer så otroligt när ni säger fina saker, jag mår så bra dåliga dagar av att höra att jag får er glada. Förstår ni hur fint det är? Att kunna göra någon glad fast man bara vill dra täcket över huvudet ibland?

Nu ska jag sova brevid min Prins. Toodels!

Följ min blogg med bloggkoll

BirthdaycakeIdag fyller ingen mindre än jag år! Jag fick frukost på sängen i form av fruktsallad med äpple/päron-vanilj keso och rött te ur min nya turkosa, snirkliga tekanna. Jag har fått så himla fina saker, ni anar inte. Idag ska jag bege mig till huvudstaden med min Prins, iklädd min nya blåa kappa. Au revoir!


Följ min blogg med bloggkoll

Önska kan man alltid göra

Dessa tjusiga saker tycker jag att ni ska ge till mig imorgon på min födelsedag, minsann!Följ min blogg med bloggkoll

The story about our life


Jag såg The Notebook alldeles nyligen. Det var sjöar fyllda med vita ankor, vackra hus med blåa fönsterluckor, skira 50-talsklänningar, pannkaksfrukost, tivolin, sockervadd och hela den biten. Men det var också så fint att jag grät fast det egentligen inte riktigt var nödvändigt. Kan ni alla lova mig att se den här filmen? Den är fantastisk och den kommer få er alla att tänka till, om kärlek såklart.


Kan ni också lova mig att alltid följa vad era hjärtan säger åt er att göra? Att inte låta tankarna ta över och styra över viktiga beslut? Både när det gäller varma pojkfamnar, kyssar man inte kan få nog av och krånglig vänskap.


Helt plötsligt fick kärlek en ny defination. Det ska inte bara finnas känslor och lycka. Det ska finnas så mycket annat, klingande skratt, kunna hata varandra ena sekunden, kunna dansa fast man vill skrika och vara varandras bättre sidor. Och till er som inte har någon hand att hålla i, eller någon kind att somna tätt intill, ge inte upp. Det finns någon för alla, och det kanske är den man inte trodde, och oftast finns ens lycka inom räckhåll. Det gäller bara att se.

Följ min blogg med bloggkoll

10 fina saker


Skor, är någonting som alltid får mig att må bra. Dem passar alltid, en tråkig dag kan genast få en finare innebörd och dom är som bakelser, jobbigt vackra att titta på. Jag har ett par sanslöst fina här hemma, som är lite för fina att använda, men som får stå framme så alla kan se dem.


Katter. Jag är en kattmänniska, jag föddes bland katter. Jag hade 2 fantastiska raringar när jag var liten. En Flisan & en Rasmus. Dom var helt olika och när jag var knappt ett år brukade jag ligga i deras korg och sova brevid dem. Nu är jag allergisk. Det gör lite ont i hela mig att tänka på det.


Origami. Jag har varit fascinerad av origami länge. Att det finns folk med små slinka fingrar som kan pilla ihop något så tjusigt av en bit färgglatt papper gör mig så glad! När jag blir stor ska jag minsann ha hela taket fyllt. Det har jag berättat
förut.


Småsaker. Vad som helst blir så himlans mycket finare i petite format. Titta bara på det här, sockersött så det står härliga till. Som i Paris, där kan man äta sex stycken mini-bakelser istället för 1 stor. Fiffigt. (Och på tal om både origami & småsaker, titta)


Ryggtavlor. Det är någonting jag kommit undifund med på senare dagar. Ryggar är så himlans vackra! Skir hy, ryggradsknotor och mystiska gropar i ryggslutet. Fantastiskt, nästan som händer & pojknackar. Om inte bättre.


Piano. Flinka fingrar, dystra rum, kvicka toner och koncentration. Om jag skulle spela ett instrument så skulle det vara piano. Det är så fasligt vackert, speciellt om det är flickor som spelar, långsamt och djupt. Jag har flera gånger försökt lära mig spela, både på min gamla synth från tidigt 90-tal & stackars morfar har fått en och annan utskällning. Jag kan helt enkelt inte.


Serviser. Vi har ingen servis här hemma, men min mormor & morfar har flera stycken. Både finporslin som man helst inte ska röra och så lite vardagligare serviser, som man får kaffe ur ibland. När jag fyller 16 höstar på tisdag, kommer jag få en turkos tekanna. Den kanske får några kopp-kamrater senare.


Nosar. Egentligen är det här en mule, men nos låter lite finare. Skära nosar & lurvig päls, väldigt tjusigt om jag får säga det själv. Om jag var ett djur, så skulle jag mer än gärna vilja ha en nos som denna. Då skulle jag nog få många pojkar!


Analogt. Jag har fått min mammas analoga systemkamera, och det är kärlek på en helt ny nivå. Jag har en hel rulle som ligger och väntar på att få bli framkallad. Jag vet inte riktigt om jag vill gå och lämna in den, det känns fint på något sätt att vänta på någon grå hemsk dag, då bilderna kan liva upp allting lite.


Böcker. Det finns inga stunder i mitt liv då jag inte längre vet vad jag ska göra. Det finns för mycket olästa böcker för att vara syssellös. Just nu läser jag en självbiografisk bok om en liten pojke med en förskräcklig mamma. Den gör ont. Och så har jag lånat en engelsk bok av min Prins pappa. En bok med korta texter som ska göra livet lite mer förståeligt.Följ min blogg med bloggkoll

Godkväll


Höstäpplen måste vara det bästa som finns. För att inte tala om svenska sådanna. Vi har flera papperskassar här hemma, ute i kylan på balkongen. Mormor & morfar med förmåner minsann. Jag har ätit kanske 10 stycken äpplen idag, och funderar på att äta lika många i soffan ikväll.
Kanske lite mörk roséchoklad på det också. Fint.

Förresten, idag har jag köpt en ny kappa. En blå. Med stora knappar. Fin som snus.


Följ min blogg med bloggkoll

Den finaste sången just nu

Hon kommer från ställen
där tiden har slutat passera
där morgonen sjunker i havet
och skymningen gryr
Hon får dig att lova
vad du lovat att aldrig riskera
Hon är överallt
där du stannar och dit du flyr

Hon kommer från främmande vidder
där havet är land och land hav
Där vindarna brusar
och forsarna susar
och skatorna ger sig av

Hon är eldfast och stark
hon är sårbar och öm
Hon kommer från främmande vidder
Hon stannar hos dig som en dröm

Hon vänder sig om när du vunnit
och solar i glansen
och hon äger styrkan
du alltid trodde var din
När tystnaden dånar som oljud
och stramar kring halsen
När rimfrosten glittrar
då står hon vid dörren och vill in

och hon kommer från främmande vidder
där stormen är lä och lä storm
där svart är vitt
där mitt är ditt
där det tydliga mist sin form

Hon gör silver av damm
hon gör honung av salt
Hon kommer från främmande vidder
där ingenting blir allt

Hon kommer från ställen
där de starkaste spjärn bara slinter
Hon vandrar längs krokiga vägar
hon själv trampat opp
Hon är orörd av lagar och regler
av sommar och vinter
Hon ler emot dig
just innan solen går upp

Hon kommer från främmande vidder
där dom fattiga ruvar på guld
där svaret är frågan
där gnistan är lågan
och dygd är detsamma som skuld

Du vill ta henne med
hon ska se vad du kan
men hon kommer från främmande vidder
dit du reser men aldrig når fram

(Lars Winnerbäck - Hon kommer från främmande vidder)Följ min blogg med bloggkoll

Knitparty

Jag vill ha knytkalas. Äta scones som någon annan har bakat, dricka någon annans favoritte, låta folk äta från mina chokladpraliner och prata om allt & inget. Jag tänker snirkliga möbler, turkosa tekannor, fint porslin och väldoftande nybakt. Jag tycker alla höstar är värda en knytis. Någon som är på?Följ min blogg med bloggkoll

Satur-day live


Idag har jag varit på släktkalas. Min kusin Oscar fyller 7 år idag, min morfar har nyligen fyllt & jag fyller år på tisdag. En himlans massa anledning att fira med andra ord! Vi här ätit saffranspaella, marängswiss med hallon, spillt kaffe, disskuterat läskunskaper och delat ut presenter. Jag antar att Min Prins är en del av familjen nu, eftersom han fick komma på släktkalas.

Det tar alltså cirka 3 år att bli en del av någons familj.


Följ min blogg med bloggkoll

Inspiration

                                                                   Bilder från en mycket
duktig fotograf


Följ min blogg med bloggkoll

Cottage


Jag skulle vilja ha en koja. En träkoja. Ute i någon fin skogsdunge, omringad av massor med pilträd, blomstrande buskar och träd som doftar sagor och sommar. Jag skulle odla egna växter, dricka te på fönsterkarmen och mata fåglarna med solrosfrön. Varje gång jag kände mig tom skulle jag smita iväg till kojan, och jag skulle alltid ha någonting nytt för mig. Kanske måla hela kojan rosa, eller bygga ett litet snirkligt staket. Aldrig skulle någon få komma dit, det skulle förstöra hela magin med att bara vara mitt.

Fast en koja gjord av filtar, stolar och madrasser som luktar källare vore väl också något. Om det finns en vacker pojke att kyssa, ljus att tända och diktsamlingar att läsa. Då skulle lyckan vara gjord.

Följ min blogg med bloggkoll

No dancing today


Hej!
Jag har fått magkatarr igen (tror jag). Ibland känner jag mig hypokondrisk när jag alltid har ont, men jag har nog bara otur. I min säng ligger Emil & han luktar sömn. Egentligen vill jag bara lägga mig i hans varma armar och somna om, men jag är överambitiös och ska åka till skolan för att göra ett prov jag inte pluggat till. Mitt té har blivit fingervarmt och jag hatar att gå upp när det är mörkt. Jag vill ha rött hår mer än något annat just nu. Jag har somnat till alla program värda att se i veckan. Och som salt i såren åker alla till varmare breddgrader nu förutom jag.

Det jag vill komma till är att det är synd om mig & idag ska jag gråta och äta fett.

Följ min blogg med bloggkoll

Efterlyses

Halloweenfest! Vart, hur & när spelar ingen roll. Jag. Måste. På. Halloweenfest. Nu.

I'm a dreamer

För inte så länge sedan skrev jag om det här, så jag tänkte att jag nu ska skriva om en drömdag (realistisk), för det låter ju mycket mer fint och intressant än en vardag. Vardagen är rätt tråkig många gånger, så nu fokuserar vi på det lite finare.

09.00
Det är lördag. Jag vaknar upp hos min Prins, självklart. Hela dagen blir så mycket finare om man får vakna upp brevid någon man älskar, som kan hålla om en i morgonljuset och viska att du är finare än den här dagen någonsin kan bli. Vi ligger kvar och drar ett tag, kittlas, kysser varandra på ögonlocken och somnar nästan om igen.


10.00
Vi går upp barfota, i stora varma morgonrockar. Vi lagar frukost tillsammans, dinkelpannkakor, färska bär och Emil brygger kaffe som bara han kan. Vi sitter i köket och äter långsamt, bläddrar i dagstidningar och väntar på att hela huset ska fyllas av kaffedoft. Jag har en varm känsla i magen som skulle kunna få mig till vad som helst.

11.30
Vi går en promenad till ett närliggande torg. Det är höst, jag sparkar löv med mina kängor, solen värmer i ryggen och himlen är klarblå. Vi köper färskt bröd i ett konditori. Det finns inget bättre än nybakat bröd som är varmt och luktar sådär som bara nybakat kan dofta. Vi köper med oss färskost och örter, och går hem och gör iordning smörgåsar och i en stor termos (kanske en sånhär tjusig), brygger vi vitt körsbärsté.


13.00
Inlindade i halsdukar, stickade vantar och mössor cyklar vi iväg på Djurgården. Att cykla ger mig pirr i magen, speciellt om jag får trampa omkring på en gammal damcykel. När vi cyklat omkring så länge att jag knappt orkar mer, så sätter vi oss på en medtagen filt under ett stort träd. Ett pilträd kanske, om det hade varit sommar - utan tvekan ett blommande körsbärsträd. Vi äter smörgåsar, dricker för mycket te och tittar på förbipasserande människor. Det är det roligaste som finns! Speciellt om man fantiserar om vad dom sysslar med på dagarna och vad dom äter till middag.


15.00
Vi leder cyklarna till Skansen. Det är någonting med djur som gör mig så himla lycklig. De absolut finaste djuren i hela vida världen är tigrar och rådjur, det är lite svårt att hitta dem på Skansen, men jag nöjer mig med björnar och kattungar jag. Och ett rådjur i trädgården ibland. Jag vill ta med mig alla djur hem, och det går ju inte. Som tröst får jag karameller i en såndär fin pappersstrut.

18.00
Vi åker hem till min mormor & morfar. Mest för att dem alltid bjuder på så himla god mat & min morfar är så härlig. Han blir jag alltid glad av. Vi får saffran- & skaldjurssoppa med vitlöksbröd & äppelcider i kristallglas. Efter maten dukar min mormor fram mörk choklad och morfar brygger kaffe. Bara för att jag och min Prins är 'finbesök' maler han bönorna själv. Han gör det ibland.


21.00
Jag är så mätt att jag inte riktigt vet vart jag ska göra av mig själv. Jag och Emil tar tåget hem till honom igen. Jag somnar nästan flera gånger. Väl hemma så tappar vi upp ett skumbad & tänder hundratals ljus. Vi dricker varm choklad och pratar om allt fint under dagen. Jag har fortfarande fjärilar i magen.

23.00
Jag får helkroppsmassage med vaniljolja, i bakgrunden spelas Carla Brunis franska toner. Emil håller om mig tills han vet att jag sover djupt, och han smyger upp försiktigt för att inte väcka mig, och så förbereder han för att överaska mig med en dunderfrukost dagen efter!

Hur ser din drömdag ut?

Cake me!

Jag hittade en fotograf som tar så himlans fina matbilder!
Om det är nått som gör sig bra på bild är det utan tvekan mat av alla dess slag. Fast framförallt bakelser och sötsaker. Titta bara på de
här, jag blir alldeles lycklig. Och framförallt - sötsugen.
                                                                                                                Mina favoriter

Me, myself and I


Egoism.

Vad är det första ni tänker på när ni hör det ordet? En ytlig person som bara tänker på hur håret ligger istället för att bry sig om att barn svälter i tredje världen? Eller är det någon som talar högt om sig själv, älskar vartenda steg den tar och bara avgudar sina föräldrar som satt en till världen?

Jag har tänkt på det här. Att folk oftast anser att egoism är något väldigt dåligt. Jag tror att alla kan se någonting positivt & negativt med att vara ego, men det är just det jag tror är felet. Jag tror att antingen är man en bra egoist, eller så är man en lite sämre. Tänk dig en härlig skapelse, kanske en vän, kanske någon du går förbi i korridoren varje dag, eller någon som lyser upp bussen på morgonen. Jag tror att det är en egoist. Av det bra slaget. Att kunna vara lycklig och tycka om sig själv i en rätt så flera gånger - trasig värld - är att vara en bra egoist. Att kunna säga till sig själv att någonting man gjort var bra, eller att kunna se sig i spegeln i morgon och se en vacker människa, det är bra. Och det är inte fel.

Men jag tror att i alla de som tycker att det är lite fel, där finns det en dålig egoist. Som inte kan vara glad för andra. Som hellre köper nya underkläder när man skulle kunna göra en god gärning istället. Självklart drar jag inte alla över samma kant, men ni förstår nog vad jag syftar på.

Vad tycker ni?

Saker jag vill göra under det mörka halvåretGå på Skansen med Prinsen - Mest för julmarknaden när man får glögg & pepparkakor i mängder, och man kan köpa äkta polkagrisstänger. Det är då julen är extra bra. Och sen är  det inte fel att gå runt bland djur med en varm hand i sin, och ha en såndär superfin känsla i hela kroppen.

Junibacken - För att jag dyrkar Astrid Lindgren. Det kanske ni redan har märkt
här & här. Dessutom är det väldigt speciellt att äta pannkakor med jordgubbssylt just där. Det bara är så.

Gå på konstutställningar - Mest för att känna inspiration när det känns som mörkret suger ur all hjärnsubstans man besitter. Museéum är också mysigt, fast jag har väl besökt alla i hela Stockholm känns det som.

Åka turistbuss - Det måste ju vara något alldeles säreget man kan göra på en kall dag när solen står som högst. Jag tror att jag underskattar att bo i det här landet lite för mycket ibland, ni andra också. Så jag ska ta en turisttur någon dag och kanske upptäcka någonting nytt! Gör det ni också.

Åka skridskor i Kungsträdgården - Nu har jag sagt det i flera år. När jag var liten åkte alltid jag & mamma skridskor dagen innan nyårsafton. Efteråt när fötterna nästan frusit fast i skridskorna, gick vi till det mysigaste cafét vi kunde hitta, och drack varm choklad med grädde.
Jag bara måste fortsätta traditionen nu.

Skriva ett hemligt brev - Till hon med olika hårfärger och den söta katten. Jag har lagt märke till att hon ser rätt ensam ut. Jag kanske bara borde skriva en hälsning och tala om att hon lyser upp mina dagar ibland.

Bon week-end


Så fin helg. Överraskade Min Prins med skattjakt, matlagning och en miljon levande ljus. Det är då man blir så kär att man inte riktigt vet  vart man ska göra av sig själv. Söndagen spenderades med familjen, rättare sagt mormor & morfar. Jag cyklade dit på en cykel som sett sina bättre dagar, plockade äpplen och drack grönt te i mängder.

Min morfar är allt bra han. "Fint ska det vara" sa han och serverade nyplockade äpplen på kakfat.

Sundays

Toodels.
Jag har haft fullt upp i helgen och jag har fortfarande planer under dagen. Ska bland annat cykla iväg till mormor & morfar i det soliga höstvädret för att plocka äpplen & dricka kaffe i fint porslin. Mormor och morfar är allt bra.

Små stora drömmar

När jag var sisådär fem år fanns det inget jag hellre ville bli än cirkusprinsessa. Jag tyckte att det var en så fantastisk känsla när min pappa tog med mig på cirkus en gång om året, och jag åt sockervadd & smörpopcorn tills fingrarna blev alldeles klibbiga. Jag satt där i ett publikhav och sveptes in i den charmiga känslan, där allting tycktes vara så omänskligt. Jag ville också kunna gå på lina i tjusiga tyllkjolar & trolla fram vita kaniner ur en pampig hatt. En gång började jag till och med gråta för att jag inte fick ta med mig en stor vit duva hem. Det var nog bättre förr.

Fint den sextonde

Fina saker som gjort den här väldigt regniga höstdagen lite bättre

Inatt ringde Min Prins till mig, väldigt sent. Jag hade sovit i flera timmar redan, och när man väcks sådär mitt i drömmarna så minns man inte riktigt vad det var man pratade om. Imorse, gick jag upp när det fortfarande var kolsvart ute. Det kändes så deprimerande, och regnet piskade mot fönsterbläcket. Men så minns jag plötsligt vad Emil hade ringt för att säga sådär mitt i natten bland alla drömmar. Bara att jag var finast i hela världen och att han saknade mig så mycket att han inte kunde låta bli att ringa. Plötsligt blev morgonen lite finare och regnet sprack nästan upp i sol.

Och: När jag gick på en väldigt smal och grusig, slingrande & lång stig nyligen, så smattrade regndropparna mot lövhögarna som låg under träden. Det lät så himla mysigt, och inte alls ett såntdär regnljud som man är vad vid. Vad har ni varit med om för fint idag?

Nu ska jag & min nyduschade prins bege oss ut på gamla cyklar i regnet för att handla lunch.

Emil

"Vi har byggt upp någonting som ingen kan ta ifrån oss, det är omöjligt.
 Jag älskar dig så himla mycket & jag är så tacksam för att du finns."


Musik för själen

Den finaste, vackraste och mest fenomenala sången jag någonsin hört.
I alla fall på en väldigt lång tid. Den
här listan måste uppdateras till elva nu.


(Precis när jag postade det här inlägget spelades låten upp i mitt musikbibliotek, 1 på 2500 alltså)

Skönhet
Det är någonting med mörkhåriga pojkar som har isblåa ögon. Jag blir svag.
Och om deras namn är Cillian Murphy skadar det inte heller.

Francais

Idag på franskan fick vi lära oss ett så himla fint ord. Chouchou.
Det betyder kelgris. Billie fick helt plötsligt ett nytt namn.

(Titta vad man kan hitta på flickr om man söker på chouchou!)

Sweet 16

Idag fyller min prins år, så det tycker jag att vi firar med en liten historia!

Jag & Emil blev tillsammans i december 2005, men första gången jag såg honom blev jag lite sådär smygförälskad. Det var andra dagen på höstterminen, och jag var sjuk. Vi åkte samma buss, bara det att jag inte gick av vid skolan utan fortsatte att åka medans Emil gick av. Och jag kände mig så tom på något vis. I skolan blev jag alldeles rödmosig & nervös om jag stod bakom honom i matkön, eller om våra blickar råkade mötas i klassrummet. Jag hade fjärilar i magen utan att jag riktigt visste varför i nästan ett halvår innan jag fick kyssa honom och kalla honom för min. Sen visade det sig att även Emil kännt samma sak, och då kändes det extra fint.

Våran första kyss var inte särskilt bra. För Emil var jättenervös och visste inte riktigt vad han skulle ta sig till. Jag kan ju undra vad som den dagen fick mig att ändå vilja vara med honom, det måste nog varit fjärilarna i magen som kittlades och flög nästan ända upp i halsen. Men jag ångrar det inte, det skulle ju verka dumt.

Grattis min pärla!

Godnatt


Upptäck

Jag tycker ni ska upptäcka lite musik. Musik som finns omkring nästan alla, som i princip varenda själ i storstaden känner till, men som man kanske aldrig riktigt tar åt sig av olika anledningar. Som Veronica Maggio. Hennes röst är honungslen och nästan varenda låt ettsar sig fast på hjärnan och jag går och trallar hela dagarna långa. Det är nästan lite som gamal blues, fast i nytt stuk. Så himla fint! De här låtarna är de bästa.


Gammal sång
Om att inte ha något i kalender att se fram emot. Att vakna, somna om, göra samma sak varje dag, och att inte känna någon glädje i vad man än har för sig. Kanske lite fin om man känner att man vaknat på fel sida. Känna att man inte är ensam på något vis.

Kvällens sista cigarett
Tycke hela lyriken är som en lång dikt. Den handlar om att skåla med vin, röka flera cigaretter i rad, trycka på varandras svaga punkter och låsas som om allting har blivit bra. Fast sen ska man aldig kanske ses igen. Finast.

Nöjd
Att inte hitta sin prins fast man kysser tusentals grodor!

Måndagsbarn
Att helt plötsligt trolla fram en ständig helg. Att skjuta upp problemen och lösa dom efter helgen, som egentligen inte är någon helg. Vet egentligen inte riktigt vad meningen i den här texten är, men det är mysig och videon är så härligt charmig att man blir alldeles varm av lycka.

.. och så finns det musik som inte behöver upptäckas. Som alla redan känner till, men som har fyllt upp något slags tomrum i mitt cyniska hjärta, och som jag kan ta till av och relatera till vilken tid som helst på dygnet eller i livet. Coldplay. Det är någonting med Coldplay som är så fantastiskt. Visst, jag har samlat på Spice Girls-tuggummin, skrikit när jag sett Backstreetboys på MTV för sisådär 10 år sedan, men det här är någonting annat. Alla tankar jag någonsin velat formatera till ord, men inte riktigt lyckats med, har dom satt fingret på. Känslan, musiken, allt. Ord är överflödiga.

Lula Mag


Tänk om mitt liv var fyllt av porslinsdockor, ballerinor, pappershattar, skira klänningar & knästrumpor

Läsning

Jag måste tipsa er om en bok.

JT LeRoy - Hjärtat är bedrägligast av allt. Jag har aldrig blivit så uppslukad och sönderriven av en bok, på bara de första femtio sidorna. Författaren skildrar sin barndom med en sådan kraft att det nästan känns som att det är jag som är huvudrollen. Mitt hjärta slits ut, på precis samma sätt som när jag läste Pojken kallades Det. Dock är den här boken mer beskriven i detalj, mer diffusa känslor som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Den är fantastisk.

Ord är överflödiga. Läs den.


Oktober

Väldigt mycket höst

Såhär ska jag gifta mig
Utomhus, under en bar himmel. Bland stora krokiga pilträd, ljuslyktor, rislampor, snirkliga stolar, långbord med pastelliga dukar och iklädd en gräddbakelse med fler lager än jag klarar av att räkna och
skorna som får mig knäsvag. Sen skulle inte florhattar, rosa bubbliga paraplydrinkar, pojkar med hängslen, vattenkammat hår & gubbyxor inte skada heller.

Maybe it's friday

Toodels alla fans.
Jag har fullt upp med att äta spenat & lax-lasagne, äta mörk choklad, ligga ihopslingrad med en mycket vacker Prins i en väldigt obekväm soffa, gå höstpromenader, smygfotografera och dricka mängder med kaffe. Det jag vill komma till är att jag inte har tid att blogga.

Au revoir!

Roses
Den sista får mig att tappa andan

Bara i smyg


Idag har jag tittat på Lotta på Bråkmakargatan. Det är någon grej jag fått för mig på senaste tiden, att titta på Astrid Lindgrenfilmer. Men vad gör det? Det är underbart och jag blir så nostalgisk. Just Lotta-filmerna är så idylliska. Hur dom bor i ett litet gult hus, äter middagar i ett snirkligt & ljust lusthus, springer omkring i rutiga klänningar, knästrumpor och lackskor på kullerstensgränder, cyklar runt på rostiga cyklar i kvarteret, sitter på staketet och filosofierar och flätar varandras hår. Jag blir varm! Fin fint.

Madicken var inte heller så länge sedan

Ett stycke vardag

En läsare frågade hur en typisk Ema-dag ser ut. Jag vet inte riktigt egentligen, jag är väl rätt mycket som alla andra. Jag vaknar, går till skolan, pluggar, umgås, lagar mat och sover. Men för att göra det hela lite mer färgglatt så gör vi såhär isället.


När jag vaknar äter jag havregrynsgröt med skivad banan. Det är mitt största måste under dagen. Som vissa figurer måste ha sitt kaffe annars sker jordens undergång, på samma sätt måste jag ha min havregrynsgröt. Sen lyssnar jag på Morgonpasset i P3, mest för att dom är alldeles säregna och finurliga på sitt egna lilla sätt, och för att man slipper all tjaffsig reklam. Det finns ingen radiokanal i hela vida världen som spelar perfekt musik, tyvärr.

Sen pudrar jag näsan och beger mig ut i mina kängor. Jag lyssnar på Coldplay och Angus & Julia på morgonen, för det är alldeles lagom och passar bra in på vägen som jag går till stationen. Jag är en sån som åker tåg och älskar det. Och jag måste åka ensam, omsluten i musikens värld. Jag bläddrar snabbt igenom morgontidningarna, mest för att jag gillar känslan, inte för att jag är något vidare intresserad.

I skolan blir jag fortfarande snurrig för allt är så nytt och annorlunda. På samhällskunskapen pratar min lärare sönder mig om saker som jag kanske skulle leva bättre utan och på svenskan skriver jag tills jag får skrivkramp. Oftast. Håltimmar varvar jag med träning, jag är en gymnörd. Jag vet inte riktigt vilken plats jag har i klassen. Jag är delvis den som pratar mest, speciellt med hela kroppen i stora gester, och andra dagar känns det som om jag bara vill sjunka under jorden och inte synas. Om ni skulle komma till min skola så ser ni mig antagligen omkringspringandes med en vattenflaska & iförd klänning genom korridorerna.

Jag längtar tills jag slutar. Oftast springer jag raka vägen hem till Min Prins. Det första jag gör är att snöra av mig kängorna och pussa honom tills han ber om nåd. Jag tvingar honom att göra kaffe till mig, medans jag läser igenom alla tidningar som hans mamma samlat på sig tills trycksvärtan nästan kryper in i mig. Vi ligger i soffan och pratar om livet, lagar mat, hittar på konstiga historier, sätter ut smeknamn på oskyldiga människor, går på kyliga höstpromenader, delar på en mörk chokladkaka, cyklar och bara är allmänt kära i varandra.

Om jag inte är med Min Prins eller någon av mina fina vänner spenderar jag gärna tid med mig själv. Jag går omvägar hem, fotograferar allt som kommer i min väg, pallrar äpplen i ett stort träd, lägger mig i gräset utomhus och lyssnar på musik, eller kanske inomhus med en bok, ibland ritar jag saker som ingen förstår sig på och ibland så bakar jag. Fast oftast äter jag inte det jag bakat, det är någonting jag fått för mig att inte göra.

Men det jag älskar mer än allt annat, är att gå till biblioteket. Jag är lite utav en nörd innerst inne. Jag älskar att sätta mig i en fotölj (vilket tjusigt ord förresten!), omringad av tystnaden, bläddra igenom högar av dikter, tidsskrifter och kanske hitta en ny bok att förälska sig i. Jag kan sitta så i timmar. Det är som meditation, jag blir alldeles lugn.

Så vanlig är jag.

What matters


Saker som gör mig lite extra glad om dagarna just nu

Höstlöv, kyliga morgonpromenader, blåbärsté, somna tidigt, vaniljljus, P3, små böcker med stor mening, min analoga kamera, sova i Min Prins armar om nätterna, citronvatten, doftpåsar, bortglömda lappar, havregrynsgröt, filtar, kängor, tre meters halsduk, rosetter, soligt väder, fina ord & kommentarer och min underbara familj.

Drömrum


Om vi skulle flytta inom en snar framtid, då skulle jag vilja måla ett citat eller en liten kort historia på min vägg. Gärna på franska för att det är extra fint att titta på. Och så skulle jag ha min turkosa tekanna ståendes ifall jag skulle få fint besök av någon pojke eller kanske mormor som uppskattar tekannor. Tekannan är nämligen min om 3 veckor, och jag kan knappt vänta! Jag tänker mig ett nytt rum, sitta skräddare på golvet, dricka rabarberte, lyssna på Sophie Zelmani, titta ut mot regnet som slår mot fönsterbläcket och värma fötterna i raggsocker. Pirr.

Ni är fina ni


"Du orkar vara glad och har en slags livsglädje men samtidigt så känner du andra saker också. Jag läser din blogg för att du skriver fina saker och har ett sätt med ord som talar till folk och för att det känns som att du skriver för din egen skull också."


"Min pappa luktar minttuggummi och hårvax"


"Ibland finns det monster, när jag inte vill att det ska finans så finns det."


"Regn kan vara väldigt mysigt ibland. och ibland kan det förstöra en hel dag."


Och det allra finaste
"Jag vet inte riktigt vem jag tycker är vackrast i världen. Eller, innerst inne vet jag nog, men jag vågar inte inse det "

(Förresten älskar jag spenat och till min lägenhet är det 42 trappsteg. Något mer ni vill veta rarings?)


Marilyn Monroe
"Imperfection is beauty, madness is genius, and it's better to be absolutely
ridiculous than absolutely boring"


Autumn

Idag är det soligt, cirkus tio grader och oktober. Ta en promenad på håltimmen vettja!
Krama en fin vän lite extra, kyss en vacker pojke och sparka löv med kängorna.

Ha en fin dag

Hur hittade ni hit?

Det finns mellan åttio och nittio personer ute i vårat avlånga land, kanske till och med någon annan stans i världen, som besöker min blogg dagligen. Det borde ni ha en elouge för.

Vem är du? Är du flicka eller pojke? Vad tänker du på när du inte kan somna? Tror du att det finns monster under sängen? Samlar du på gem eller frimärken? Tycker du om spenat? Hur många trappsteg går du upp till din lägenhet? Köper du nya knappar till alla koftor för att ge dom nytt liv? Känner du dig tråkig om du har samma kläder varje dag? Luktar din pappa matos varje fredag? Knäcker du fingrarna? Skriver du dikter ibland fast låter aldrig någon läsa dem? Ligger du på mage eller rygg när du sover? Vem tycker du är vackrast i världen? Tycker du om regn? Och varför läser du min blogg?

Afternoon tea

Den här klänningen skulle jag vilja ha på mig när jag dricker mitt nya té. Det är ett blåbärs- & vaniljté. Det är som att dricka blåbärspaj med massvis av vaniljsås. Jag vill aldrig dricka någonting annat nu.

Barn är underbara

Ur boken "Barns tankar om mormor och morfar och farmor och farfar"


"Det bästa med mormor & morfar är att de aldrig kommer att skilja sig"
"Jag tycker att det är kul att spela spel med morfar, för då vet jag hur det känns att vinna"
"Det är inte alltid så bra att vara hos mormor och morfar, för man blir så tjock då"
"Gamla människor har alltid köpt upp alla pengar när man går påskkärring"
"Hos min farmor får vi 10 glassar om vi frågar 10 gånger"
"Skillnaden mellan en mormor & en farmor är att farmodern är mycket gamlare"
"Förr i tiden drog de ner papper ifrån träden och lärde sig att skriva"
"När man hamnar på vårdhem får man en ålderdom"
"Ålderdom betyder evighet"
"När man blir gammal får håret samma färg som hjärnan har"
"Gamla människor dansar inte, dom bara går sådär lite runt"

Åh:
"Hos farmor och farfar luktar det som om man var ute på landet"
& "min mormor har fått rynkor för att hon har badat för mycket"

Ta mig vart som helst

Idag drömmer jag om att åka till Sicilien. Där ska jag plocka apelsiner direkt från trädet iklädd en skir, blommig klänning & solhatt. Sen ska jag sitta uppe i trädet, i skuggan, äta apelsin efter apelsin och önska att jag kunde stanna där för alltid.


Björklund
Det här är verkligen konst av sitt slag.
Malin Björklunds tapeter alltså. Hon åker hem till kunden och målar dem direkt på väggen för hand. Jag blir alldeles pirrig av överambitiösa personer som är så estetiskt lagda att det resulterar i något alldeles säreget. Fantastiskt. Eller hur?

Agera

Idag vill jag ge alla en hemläxa. Se den här dokumentären. Den är inte så fasligt lång.

Jag tycker att det är viktigt att alla förstår höjden av hur seriösa psykiska problem är. Allt ifrån ätstörningar till destruktivt beteende. Allt kan ha oanade och hemska konsekvenser. Och det är ofta det finns någon i ens närvaro som är drabbad, men man agerar inte. För att man är feg. För att man heldre är en som står och tittar på, väntar på att någon annan ska reagera.

Jag tycker att den här flickan, Berny Pålsson (som de flesta känner till), kan lära alla en läxa. Dessutom får jag ont i hela själen när jag vet hur stor brist det är på hjälp ute i världen. Att man oftast får handen och svaret "du är inte tillräckligt sjuk för att vi ska hjälpa dig" som respons när man söker hjälp. Allting tar för lång tid. Jag vet inte hur många liv som skulle kunna räddas, om de som jobbade inom psykriatin bara var en aning vettigare.

Det jag vill komma till är att man aldrig ska vara rädd & att aldrig skämmas för sina eller andras problem.

Matglädje

Idag har jag lovat min mamma att leta efter superba recept. Mamma får nämligen alltid lite fantasibrist såhär in på vintern när det gäller matvägar, och då lovade jag att sätta mig ned och skriva ned alla goda middagar som kom i min väg. Jag tänker skaldjurssoppor, dragonkyckling, renskav med kantarellstuvning, stark chili con carne med grönsaker osv. Här är lite fina recept jag hittat på vägen, som inte riktigt kan placeras i middags-facket.


Här kan man hitta recept på bakelser och andra sockerchockar till ett eget afternooon-tea


Rabarbersaft (som för övrigt är den absolut godaste saften i världen)


Ugnsbakade äpplen med kolasås finns här.
Får mig att vilja sätta på mig kängorna och gå ut på en höstpromenad och pallra äpplen


Elva recept på olika kladdkakor

Titta vilken smulpaj!


(Polas fotografi)

Gissa vad jag ska få i helgen


En röd cykel.


Varför jag älskar kaniner

Bonjour


Jag har tänkt på en sak.


Tänk alla dessa människor man går förbi varje dag, som man känner igen, som man nästan vill hälsa på fast man inte gör det. Bara för att man är rädd. Rädd för att den äldre mannen med hatt och en pudel som liknar honom så himla mycket ska bli arg? Att han kanske inte är så fin och helylle som han ser ut att vara. Eller att damen som alltid sitter i trappan och väntar på tåget, som omsorgsfullt lusläser varenda dagstidning för att sedan riva sönder tidningen i ren förtvivlan eftersom världen består av så mycket fel ska urarta i något slags raseriutbrott.

Och även om man hälsar, och man får naglande blickar som biter sig fast i flera dagar efteråt, så känns det lite bättre. Lite bättre att man varit en fin människa, som delar någon slags gemenskap med alla de människor som bara är en av miljarders själar som man stöter på under livet.

Men en dag, kanske en dag när kaffet var lagom starkt, när du hittade en fin annons i tidningen, ditt hår ligger extra bra och solen värmer i nacken när du ger dig av på morgonen. En sån dag då någon hälsar på dig, då någon känner igen dig och vill göra dig lite extra glad idag.

En sån dag kan man vänta hur länge som helst på.