Puss på det viktigaste i världenIdag har hela släkten firat
mors-dag och nog även sommaren. Vi satt ute på verandan, åt trerättersmiddag bestående utav honungsmelon och parmaskinka, varmrökt lax med sparris och färskpotatis och så belgiska jordgubbar med gräddglass. Jag har kysst på det finaste i mitt liv, skrattat åt min knäppa släkt, tagit familjebilder, ätit smält choklad, druckit kaffe ur försmå koppar, haft på mig mina nya Moheda-tofflor som jag älskar, tittat på gamla fotografier, solat i gräset, druckit 1 liter grapefruktjuice och mått sådär knäppt mycket bra.


Plommonträd i natt


En bok som stått med på min ska-läsa-lista ett tag är Intet av Janne Teller. Blev därför himlans glad när jag såg att min svenskalärare ordnat fram den. Jag var snabb som attan med att rycka till mig den, även fast jag just då redan läste två stycken böcker. Men ikväll, då ska jag minsann läsa in natten. Såhär lyder baksidan:

Det hela började när Pierre Anthon bestämde sig för att sluta skolan för att "ingenting betyder någonting." Han flyttar upp i ett plommonträd och ropar att allt är värdelöst, allt är bara ett skådespel. Klasskamraterna bestämmer sig för att få ned honom från trädet och visa att det faktiskt finns saker som har betydelse. Leken får ohyggliga konsekvenser när var och en måste ge upp någonting viktigt och lägga det i "högen av betydelse" - och samtidigt få makt att bestämma vad nästa person ska offra.

Det bästa med boken är att den är tunn. Det betyder att den är laddad på spänning och krångel på varenda sida, inget jobbigt mellantjaffs som är obetydligt. Kan knappt vänta!

Att tro på sig självVarje människa föds orörd. Som nyfödd har man ännu inte blivit påverkad eller påfrestad utav någonting utifrån och alla föds lika nakna, utan ärr. Alla har samma möjligheter att ta framtiden med storm och att bygga upp sig själv som människa bit för bit.

Jag blir oerhört irriterad och frustrerad på människor som ständigt dras med "jag kan inte". Alla kan, oavsett vad det handlar om. Det spelar ingen roll om det handlar om trassel i livets alla snår eller om det har med stora beslut att göra. Alla är kapabla till att välja, tänka och göra saker av alla dess slag. Jag tror att man förkortar livet oerhört och sätter upp hinder för sig själv genom att tänka att "jag inte kan".

Visst, att vara ung och inte veta vem man är utan och innan är inte alltid lätt. Men tänk hur mycket tid man har framför sig, ett helt liv att bara kasta sig över. Det finns ingenting att förlora, det är bara att ta för sig, prova på allting som kommer ens väg och göra det bästa av och i alla situationer. Förändra och chockera världen. Det är alla kapabla till, det handlar bara om att tro på sig själv och vara motiverad. Ingenting stoppar mig, så jag tror att om alla ni som skriver till mig bara tror på er själva, ut i varenda cell och fingertopp - så kan vi äga hela världen en vacker dag!


Om natten"När det är natt tänker man på att det är natt. När det är dag, tänker man inte särskilt på det. Man säger att man älskar natten, att man är rädd för den. Men skulle sällan säga så om dagen. Dagen är självklar, inte värd att poängtera. Medans natten är laddad, speciell. När ljuset finns överallt, märks det inte. Om natten märks både ljus och mörker. Natten är en förstärkare, ett förstoringsglas. Som gör allting intensivare, starkare, mer. Om natten blir det ensamna - ensammare, det gemensamma - gemensammare och det mänskliga - mänskligare."

Ur domumentären Om natten.
Fantastiskt fint och klokt.

Det godaste just nu

Jag och Min Prins lagade så fasligt god mat för några dagar sen, kanske min nya favoriträtt! Och det var så himlans enkelt att den mest okunnigaste inom matlagning skulle klara av det. Laga det till era finaste mammor på mors dag på söndag vettja. Kommer garanterat att uppskattas. Så, här kommer världens godaste recept!


4 portioner
300 gram pasta
150 gram rökt skinka eller kalkon
3 dl tomatsås på burk
2 ½ dl Kelda Simply Cheese
1½ dl riven valfri ost
Färsk basilika (frivilligt)

Börja med att sätta ugnen på 250°. Koka sedan pastan och skär skinkan/kalkonen i strimlor. Låt pastan rinna av och blanda sedan ner tomatsås, ostsås och skinka/kalkon. Lägg det i smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor smord form. Strö till sist över osten och färsk basilika och gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Ät med kärlek!


Mitt första blogginlägg

Min finaste vän Camilla undrade hur mitt första blogginlägg på den här bloggen såg ut. Såhär:

Jag är fattig. Jättefattig. Fattig lika med ledsen. Jag är fattig och ledsen, det måste ju vara världens sämsta kombination! Det är första december imorgon, vilket betyder att det bara är 24 dagar tills julafton. Det är ju hemsk! I alla fall när man är fattig och ledsen? Hur ska man då ge bort julklappar och vara glad fast man inte får mandeln i gröten eller vad fan det nu mer är för skit. Fast, man blir ju lite glad om man tänker på att idag är vi en dag närmare sommaren än vad vi var igår! Det är nästan värt att vara superglad över. Och så skolan, jävla skolan som hellre sitter och skrattar åt att vi inte klarar av alla läxor dom ger oss än att se oss gå ut 9an med bra betyg.

Skulle behöva gräva ner mig i sandlådan.
Fast den är väll typ ihopfrusen nu, jävla vinter.


Jag skulle med största sannolikhet kunna skriva samma sak idag, kanske inte här bara. Jag har anpassat mig oerhört mycket till mina läsare, vad de vill läsa och vad som inspirerar er. Dock har jag växt extremt mycket sedan jag startade bloggen, jag har lärt mig att uppskatta alla små saker som andra kanske inte ens ser, att jag ska ta vara på mitt skrivande och att istället för att gå omkring med en klump i magen eller ilska inom mig så vänder jag det positivt och övervinner det. Det här med blogg är faktiskt ett rätt fantastiskt fenomen eftersom man ser saker ur andra synvinklar hela tiden, både med hjälp av andra och för att man kommer på sig själv.

Helg i världsklassDjurgården, champagne, picknick, engångsgrill, grillkorv, marshmallows, hatt, klättra på tak, café 60,
Mc Donalds-latte, mörk choklad, hajkbanan, julöl, allsång, spelat galenpanna, Anna Järvinen, gäss, hjärtknäcke, studsmatta, nattmacka, nattpromenader, sms, poesi, bussåkande, småbarn, gungor, bläcktatueringar, sprutgrädde, barfota, trasiga strumpbyxkor, dålig TV, för lite sömn, dansat in nätterna och en himlans mycket mer.

Nu är jag redo för det sista veckorna i skolan, minst sagt.
Tips!

Retrorosa skönhet
Mors dag-gåva

Fantasifulla vardagssaker
Domino
Det första numret utav Nylon
En klok & vacker kvinna med fenomenal röst
(Gå ut och promenera i regnet också vettja!)


HattTopshop


Fyller dig in

För ett tag kunde jag befinna mig i känslan. Ensamhet var ett ord som låg bra i munnen, rullade väl över tungan och om jag inte la för mycket vikt vid tanken så överlevde jag den. Kanske till och med känna mig lite lycklig ibland. Men plötsligt var det som att orkaner slitit av mitt tak och alla illusioner ryktes bort med vinden.


Vinden som blåser rakt igenom mig och när kvällen tar med sig midnattregn fräter den långsamt upp min bleka hy. Inte ens när gryningen kommer med morgonsol lyser det upp tillvaron, eftersom alla dansande solstrålar fastnar alldeles bredvid mitt tunga huvud. Och när oktoberblåsten fäller ett träd över mina redan trasiga lemmar så tränger alla dess grenar rakt igenom mina ärrvävnader.

Någonting på fyra ben har grävt en tunnel igenom mina revben och den lever rakt igenom mig. En fågel hackar på tomrummet i mitt bröst för att sedan flyga rakt ut igenom mina blödande problem som ingen orkar ägna en tanke.


Jag vill skrika efter dig, slänga mig handlöst in i tomrummet som du har lämnat efter dig. Vill att du ska fylla i färgerna som saknas där längst bak i mitt huvud, vill gräva in mina naglar under din hud, hålla dig kvar för alltid och be dig stanna idag, imorgon och för all framtid. Men det är en sliten kommentar som ingen någonsin kommer lyssna på igen.


Och plötsligt känner jag hur det fällda börjar växa ut ur mina bihålor.


Legs
Tips på er begäran

En läsare ville att jag skulle skriva om mina favoritböcker, och det passade ju alldeles utmärkt nu när jag är febrig och behöver tidsfördriv. Här är de böcker som satt spår i mig och som jag tror att många av er skulle uppskatta att läsa!


Hey Dolly
av Amanda Svensson
(Den här boken läste jag ut på bara några timmar.) Den handlar om Dolly som har en pojkvän som bara irriterar och tråkar ut henne. Dolly tillber en rockstjärna som dyker upp i de mest obekväma situationer och räddar henne, men det är bara hon som ser honom. Det går inflation i trasiga psyken och skev självbild bland hennes vänner, och hon känner att hon ligger i riskzonen. Hennes bästa vän är en medelålders man med en katt, och han försöker få henne att leva i verkligheten, med varierande framgång. Det var många gånger det kändes som att boken handlade om mig, och det är såna böcker som oftast fastnar och som läses om och om igen tills de faller ihop och är alldeles kantstötta. Författaren har lyckats skildra en samtidskomedi som är både smärtsam och energisk på samma gång och jag tror att den här kan gå rakt in i många hjärtan.Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket av Gunnar Ardelius
Såhär står det på baksidan utav boken som jag läst minst trettio gånger:

"Morris och Betty", han sätter händerna för hennes ögon och berättar. "Vi är på film nu, det här är historien om oss, där kärleksparet får varandra i den första scenen. Alla andra människor färgas grå och vi blir röda som körsbär. I en scen som visas på trailern säger han att de hör ihop som Hennes & Mauritz."
Hon tar bort händerna från ögonen. "Det måste hända något sorgligt också, annars vill ingen se filmen."
"Okej, hans pappa är manodepressiv och mamman är en komplett fruktkaka."
"Inte sånt tråkigt, det ska finnas något att gråta åt, annars är det ingen riktig kärlekshistoria. Slutet ska vara sorgligt."
"Nej, de lever lyckliga i alla sina dagar."Nej tack, jag åt nyss av Anna-Lena Brundin
Den här boken läser jag just nu faktiskt, men jag har läst mer än halva och den är helt fantastisk. Det är en självbiografi som skildrar en ung kvinnas matmissbruk, ständiga jakt på lycka och bekräftelse. Hon träffar anorektikern Boel som får henne att göra spontana saker som att måla om, springa som hon hatar mest i världen och flirta med telefonkillen. Hon börjar ett nytt liv i en ny lägenhet efter ett uppbrott med pojken som hon trodde skulle inspirera henne till hennes Totalföreställning som hon skriver på, och hon bryter alla vanor för att börja leva på svart kaffe, hårdkokta ägg och djupa halsbloss ifrån äventyrsblandningen. Den är skriven med väldigt mycket förakt och självironi, så på något vis lyser det mitt bland kaoset.När du blundar tittar jag av Gunnar Ardelius
Och så baksidan utav även denna bok, för att bara baksidan i sig är fin:

"En dag uppstår ett märkligt hål, din kärlek Sally åker till Berlin och gör jordglober av gamla McDonald's-förpackningar; pappa har stuckit men kommer på nätterna och stoppar ner pengar genom brevinkastet; din mamma sitter och tjuvröker på psyket. Det känns som om alla är på väg någonstans förutom du - det ekar i lägenheten.
Farfar ger dig en voodoodocka och din vän Valentin har en gul träningsväska full av vin och du skulle fortfarande byta ut alla underkäkens tänder mot en kram.
Du kommer att glömma bort hur hennes mun smakade, hur du en gång svävade fram över den dallrande asfalten som en sömngångare och väntade på att det skulle bli som vanligt igen."


Tea and B

Jag hittade en finurlig sak nyligen. Det går ut på att skriva fem ord på bokstaven B, där man tycker att definitionen är viktig, vacker, värd att uppskattas eller hur ni nu tänker, för att sedan motivera orden och sprida det vidare! Här är mina ord, berätta för mig om ni också antar utmaningen vettja!


Behöva
Ett liv utan krav är inte mycket till liv. Alla behöver det största och viktigaste i livet, trygghet, glädje och kärlek. Men att behöva saker som fantastisk musik, nytvättade lakan, nybryggt kaffe, sommarkvällar och kyssar är minst lika viktigt. Det är de små sakerna i kombination med livets A och O som gör helheten.

Bättre
Att kunna blicka framåt i motgångar och se bortom svårigheterna är någonting man måste lära sig. Att kunna övertala sig själv om att det alltid finns ett ljus i mörkret ger nog motgångar av alla dess slag en positiv inverkan förr eller senare.

Budskap
Jag tror att en av anledningarna till att var och en lever är för att sprida personliga budskap. Det spelar ingen roll i vilken form, om det är genom skrivna ord, målningar, musik eller gester. Jag tror att det är oerhört viktigt att ta vara på sina talanger och faktiskt visa världen det man har inom sig.

Böcker
..har nog gjort mig till den person jag är idag. Jag vet inte hur många böcker som lärt mig om allt ifrån trasslig tonårskärlek till hur man dras med alla djuren på insidan som bits, rivs och bara vill ut. Nästan allt som försigår i allas tankebanor finns nedskrivet, och det är fantastiskt att upptäcka i någon annans ord, att man faktiskt kanske inte är så konstig och onormal trotts allt.

Bekämpa
Det är svårt att bekämpa sina egna komplex och onda tankar, men det är någonting som måste göras och jag tror att om man själv kan hantera sina monster så kan man hjälpa oändligt många nära, både genom att vara en bra vän och en fantastisk lyssnare.


Så, det var livserfarenhet i en bokstav!

Wishing
Om det fanns en hel sagovärld i lite glitter, eller all önskans kraft, var skulle ni då strö ut önskningen och vad skulle ni önska er? Strunta i att lösa svältkriser i tredje världen, var lite egoistiska! Vi bryr oss om krig, ekonomiska kriser och växthuseffekten annars, så bortse ifrån det nu vettja.

Jag skulle strö glittret över våran nya lägenhet, så att vi får ett fantastiskt hem som både är vackert, ljust och tryggt!

Virus

Förlåt, jag har varit så upptagen de senaste dagarna! Och nu har jag dragit på mig en förkylning också, alldeles lagom till en fullspäckad vecka och ledighet. Min kropp strejkar helt enkelt.

Men ni kan alltid följa mig
här när bloggen gapar tom!

One of us will die in those arms

Idag tycker jag att vi ska lyssna på musik som jag tycker väldigt mycket om! På senaste tiden har mina hörlurar bott i mina öron. Jag har somnat till lugnande toner, vaknat till p3-skräll, pluggat ikapp med meningslösa titlar och inspirerats utav vackra texter. Här är mina favoriter just nu:


Fleet foxes. Hans röst är som ovispad grädde och texterna är oerhört hjärtskärande.Bon Iver. Den här låten är det finaste jag vet just nu.
Det här är en sån låt jag kan gråta till även om min dag varit fylld utav solsken. Bara för att.Iron & Wine.
Det är såhär låtar om det viktigaste i livet ska låta som.
På något vis vill jag springa när jag hör den här. För kärlekens skull kanske.


Sebastian Tellier.  Den här låten är definitionen utav frihet i en sång.


Josh Pyke.
Det här känns ifrån tårna ända ut i fingertopparna. Lyriken är fantastisk.


Mormor


Idag när jag kom hem så satt mamma på sin vanliga plats med knäna uppdragna under hakan, i fotöljen i vardagsrummet. Och precis som alla andra dagar när jag kommer hem, brukar jag krypa ihop liksinnad i soffan brevid henne och berätta om allt och inget. Sånt där som inte är så viktigt. Mamma lyssnar mest, nickar på rätt ställen och är lite mer fokuserad på TVn än på mig, men vad spelar det för roll så länge vi pratar och umgås.

Men så idag så säger hon en så fin sak. Hon berättade att hon varit hos mormor & morfar en sväng efter jobbet och jag bara nickar och känner mig inge vidare insatt i monologen. Men så säger hon att varenda gång hon nämner mitt namn inför mormor så blir hon alldeles tårögd och till sig. Jag blir alldeles orolig av mig och ifrågesätter självklart, tror absolut det värsta, att jag gjort fel och satt mig själv i ett hörn.
 
Så var inte riktigt fallet. Det visade sig att mormor är stolt, så stolt att tårkanalerna fuktas bara jag kommer på tal. "Varför då, vad har jag gjort för speciellt?" frågar jag oförstående och tittar förvånat på mamma. "Du bara är" svarar hon och fortsätter att titta på Melodifestivalen.

Karin Boye

Så här tänker jag om verkligheten: Ja, visst gör det ont när illusioner brister.Fullkomligt underbart


MisärSluter läpparna runt den sista röda Princen. Drar djupa halsbloss och blåser medvetet ut röken i ditt androgyna och uttryckslösa ansikte bara för att jag vet att du hatar det.
"Du har kuksugarläppar"
Ska jag ta det som en komplimang? Är det tjusigt i din lilla euforiska sagovärd att endast ge komplimanger som är sexuellt laddade? Sa jag förresten att jag mår illa av dina bravader, abstrakta ord och odramatiserade handlingar?

När det skriker i rälsen och tåget rullar in likt en gigantisk plåtklädd larv trycker jag till slumpen under fötterna (röker filter, igen, bara för att jag är så in i helvettes fattig) och fumlar bort stripiga hårtestar ifrån ansiktet samtidigt som jag råkar smeta ut läppstiftet över högerkind. Jag blir förbannad på mig själv och mitt i vreden blir jag impulsiv bara för att rädda mig själv ifrån mig själv.
"Nu sätter vi oss på det här tåget och åker alldeles för långt. Vi ska inte gå av förens vi känner oss riktigt jävla vilsna" skriker jag högtydligt som om jag stod på toppen av ett än så länge obestiget berg.
Men du bara tittar på mig, med dina svarta korpögon och säger att det var det dummaste du hört.

Jag behöver drama. Jag är född till att bli seriemördare, snorta olagliga substanser i Las fucking Vegas, bada naken i fontäner och ha picknick högst upp i vattentornet. Jag behöver sätta mig på det här tåget och känna att jag lever. Men du förstår inte det, för den enda spänning du har i ditt liv är när du sitter ensam i parken och dricker lättöl som du snattat på Handla Nära. Jag behöver inte dig.

Ändå, står jag här med rött läppstift utkletat runt mina kuksugarläppar och tycker att du är det bästa som finns. Kanske för att du kan leva i den här misären och må undankomligt bra utan att behöva smita in små vardagsspännande krusiduller. För vi kan aldrig undgå att leva med jordens lutning och slippa undan att andas in samma luft och somna under samma himmel. Och jag beundrar dig för att ditt hjärta inte tränger ut igenom de omfängslande revbenen när det träffar dig.


Julia Von BoehmVem vill inte bo såhär? Unikt, vackra detaljer, vintage, annorlunda saker att vila ögonen på, skeva pianohyllor, stora guldspeglar, dammiga och gulnade fotografier och nyplockade blommor. Fantastiskt.

Egokick!

Jag tycker att folk generellt har väldigt svårt att ta åt sig av komplimanger. Det är många som alltid nedvärderar sig själva när de får höra fina ord om sig själv. "Nejmen, så fina ögon har jag väl inte?" eller liknande. Jag tycker att vi uppskattar oss själva alldeles för lite nu för tiden. Alla har sin egna charm och sina unika egenskaper och det ska ingen kunna ta ifrån oss! Att egoboosta sig lite ibland är i teorin mycket viktigt. Så, vad gillar ni mest med er själva & varför?Mina läppar
Jag får höra att jag har vackra läppar väldigt ofta. Så, kanske inte så konstig att jag faktiskt älskar dem. Dom blir sällan torra, dom har en rödrosig alldeles perfekt färg som matchar min hy, och så kan man kyssas med dem! Kyssar är kanske det bästa som finns så att läppar är det finaste som finns många gånger, behöver jag kanske inte argumentera för.

Mina ögon
Dom är alldeles klarblåa, nästan turkosa ibland. Och när jag tittar emot ljus så ser de nästan oändliga ut. Jag tycker att ögonen bokstavligen speglar människors insidor, så när jag får höra att mina ögon ler blir jag så himlans lycklig!

Min glädje
Jag är självfallet inte alltid glad, men jag tycker personligen att om man försöker se motgångar som livets lektioner och om man försöker vända många tråkigheter till någonting bättre, så mår man fullkomligt fantastiskt utan att ens behöva lägga så mycket tanke vid det. Att skratta innerligt gör både dig själv glad och så sprider det glädje till andra på köpet! Det är alltid fint att kunna le emot någon och känna att leendet smittar av sig.

Min ärlighet
Om jag tycker att någonting är fel, säger jag ifrån direkt. Jag tycker att man borde bli modigare när det kommer till att säga ifrån när någon sätter sig på en. Om jag inte var ärlig, skulle jag nog omöjligt kunna leva mitt liv fullt ut. Steget till att bli en ärlig människa är också att kunna vara ärlig mot sig själv innan man börjar vara ärlig mot andra. Att erkänna fel som man begår gör också att man växer som person.

Eran tur!

Favorit i repris


Du sitter redan upp med ryggen vänd mot mig
Åskådar din tunna ryggrad som skär ut ur din magra kropp
Vill dra med pekfingret längst din bleka hy
- Kaffe?
Fattar du inte, jag är äcklad
- Visst, med mjölk nickar jag
Vill slå med knytnävarna, slå slå slå tills du spricker och bara revbenen finns kvar
- Inget socker?
- Nej jag är inte en sån, viskar jag otydligt
Jag ligger ensam kvar med lakanet virat runt höger ben
Trosorna runt vristerna
Nu är jag en i mängden
Någons bortglömda tröja på en bänk någonstans
Du sitter på en stol säkert två meter ifrån mig
Tänker på hur många centimeter det är
Lägger märke till att väggen flagnar
Precis som dina fnasiga läppar
Jag hatar dem
Undviker att möta din blick
Dricker fort mitt kaffe som föresten smakar vask
Springer till dig hela 6 kilometer tänker på centimeter nu också
Rivet fotografi
Flera hundratusen bitar
Utspillt rabarberte på min nya klänning
Håller dig hårt i armen snälla lämna mig inte nu
- Men jag kan förklara, jag kan bokstavera!
- Jag vill inte lyssna
- Du vet hur jag vill ha mitt kaffe, obetydliga skrik
Ytterdörren går i kras
Sjunker ihop i en skelletlös hög
Och jag tänker att jag måste ha missat när du sa
att du älskar mig mer än allt annat

Hurra för


Café Latte med hasselnötssmak
Nakna ben
Ledighet
Drömporslin
Blåbärssaft
Cocorosie
Laktosfritt
Gilbert Grape, se den!
Stalker smörgås på Vurma
Mobilspelet Super breakout
Grillad halloumi
Vackra & personliga rum
.. och världens knäppaste Ida såklart


HairdueNyttiga äppel &-morotsmuffins4 st ägg
½ dl honung
3 dl dinkel, bovete eller grahamsmjöl
3 msk vaniljsocker
1 dl havregryn
3 tsk bakpulver
2 dl tärnat äpple
1 dl havrekross
1 msk halvkrossade kardemummafrön
0,75 dl olja (gärna solros)
½ dl skollade mandlar
3 dl rivna morötter

Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. Blanda ägg, honung, olja, äpple och morötter i en annan skål. Blanda ner äggblandningen i den torra blandningen, rör ihop. Klicka ut i muffinsformar. Grädda 15-20 minuter i 200 grader.