Vrionela

Ni måste läsa det här.
Jag grät faktiskt lite. Jag vet inte riktigt varför. Kanske för att jag känner att mina åsikter och tankar äntligen når ut. Att alla känslor jag fört över till er satt spår. Jag är så otroligt tacksam.


Första advent


Idag har jag firat advent hos mormor & morfar.

Jag längtar så fruktansvärt efter den här dagen för det är dagen då julen blir officiell. Jag får klä upp mig, köpa en julblomma till mormor som bakar och står i, grilla äpplen i öppna spisen, dricka oändligt många koppar glögg med skållad mandel, argumentera med morfar om allt mellan himmel och jord, kanske dansa några staplande valssteg om jag har tur, baka saffranskaka, dricka kaffe i finrummet och framför allt:

Ligga med slutna ögon i soffan och lyssna på sprakandet ifrån öppna spisen.
Jag tror inte jag kan vara lyckligare än under julen.

Bild: chocokat

Aretha Franklin


Kanske bäst i världen efter Hallelujah.

00:00

Jag bråkar aldrig med mamma. Aldrig, bokstavligen. Vi är partners på något vis, jag & mamma mot världen. Ibland när jag är ledsen och inte orkar prata bara tittar hon på mig sådär fint som bara mamma kan, och så känns det lite bättre. Och så står hon ut med mitt eviga prat, mina idér som egentligen är värdelösa, mina misslyckade middagsförsök och min obäddade säng.

Så bråkade vi igår. Jag hade rätt, men hon ville inte ge sig. Idag hade hon dåligt samvete och kom hem med inredningstidningar, grillad kyckling och en röd tygfigur. Mamma är fin hon (och jag vann tydligen).


Julkalender


Jag har funderat lite.
Jag måste få in lite julstämmning i bloggen. Det är svårt, jag är inte riktigt specialiserad på att skriva om högtider eller liknande. Tvärt om. Jag lever mig in i dem så mycket, försöker slå rot i känslan och stanna kvar så länge som möjligt, så jag glömmer nästan bort att skriva.

Men någonting måste jag komma på! Jag är ju ändå en riktig julnörd i grund och botten. Jag följer julkalendern, ordnar fika i släkten varje advent, tar med mat på julafton, bakar, julpyntar en månad för tidigt, fyndar nya julgranskulor, insisterar på en riktig gran fast jag är allergisk och så vidare. Jag springer omkring på julmarknader och luktar glögg i en månad. På julafton är jag hes, trött och sjunker oftast ihop i en fotölj bakom julgranen.

Så fick jag en riktigt finurlig idé. Jag kan bjuda på riktigt tjusiga bilder i 24 dagar. För bilder säger mer än tusen ord och det kan nog bli helfestligt minsann. Ni kan önska ett motiv, vad som helst, så kan jag göra mitt bästa för att hitta en riktigt smickrande och fräsig bild!

Who am I?

Idag träffade det mig hur många olika typer av personer det går i en klass. De flesta själar är vilsna och vet inte egentligen vad dom vill och är, så man placerar automatiskt sig själv i ett fack. Det finns en flicka som är mer vilsen än de andra och hon tycker att hela världen trycker ned henne & sparkar på henne fast hon redan ligger. På hennes handleder lyser skärsåren, och de tunna ådrorna smycker den bleka hyn.


Det finns ett gäng med högljudda personer, som oftast sitter längst bak. De lyssnar på musik, som läcker ur de rätt otillräckliga hörlurarna. Hela klassen störs och ber snällt, en gång, kanske till och med två, att det skulle vara snällt att kanske åtminstånde sänka. Då blir det gapigt, högljutt och världens argumentationer. Sen ger man otrevliga blickar till varandra ända tills man hamnar tillsammans i ett grupparbete och inser att ingen vardera är särskilt otrevlig.

Det finns en clown. Som alltid försöker göra sig rolig, om så på andras bekostnad. Ibland är den här personen väldigt högljudd och skämtar bort det vid motgångar. Oftast visar det sig att skämten är en fasad för skrattets motsatts.

Plugghästar. Ett hemskt smeknamn, men alla känner till dem. De som vill ha högst betyg i allt, som antagligen vill bli kirurger eller advokater. De sitter alltid längst fram, viftar med händerna och kan läskigt mycket om andra världskriget. Eller kanske ekvationer och roten ur.

Sen de som kanske har haft det jobbigt under tidigare år, eller som kanske bara har hamnat lite snett. Som inte riktigt har någon riktig personlighet, man kan inte riktigt sätta fingret på dem. De gör så gott dem kan för att smälta in. Klär sig basiskt, pratar inte mer än nödvändigt och håller oftast med om vad andra säger, även om dom kanske inte gör det innerst inne.

Och så alla dessa andra, djurvänner, uppkäftiga, flirtiga, den som går sin egna väg.. Vem är du?
Tänk hur många olika människor man träffar på genom att bara åka till skolan! Helt fantastiskt.

Bild: bear fitting

Bra dag

Nyss smsade Erica och frågade om jag ville baka tårta.
Då blir man ju sådär lite extra superglad. Tjoho.


Lite kärlek
Kyssar, lemmar, ruffsigt hår, flätade fingrar, viskningar, tåflört, naken hud, blottade tankar.

                                                                                              Bilder:
haeshu, chloe & lina

BonjourIdag har jag haft eyeliner, rött läppstift och plisserad kjol. Då känner man sig tjusig minsann.

Små saker


Idag har varit en riktigt dålig dag. Jag somnade inte ens i natt. Inte ens en timme. Fast min Prins låg brevid mig hela natten och lovade att jag skulle somna om jag bara slappnade av, så gick det inte. När jag insåg att klockan var morgon & det var dags att gå upp, kom huvudvärken, ångesten, magknipen..

När jag var på väg hem och står i snöstormen & väntar på bussen, kommer en pojke i min ålder springandes. Han tar skydd i busskuren, tar av sig luvan och ler mot mig. Länge. Bara det leendet levde jag på i flera timmar.

Sen alla dessa ord. Era ord. Som ettsar sig fast i min hjärna för att dom är så välformulerade och fina. Ni är så smarta och kloka & när ni säger vackra saker till mig vet jag inte riktigt hur jag ska tacka. Räcker ett tack? Ska jag bara skriva en kommentar, som bara är några ord i cyberspace? Är det tillräckligt eller kommer jag bli hatad? Men så tänker jag bara när jag inte har sovit.

Jag orkar inte det här hur sömn och tankar går hand i hand. Det är omöjligt att vara den där romantiska flickvännen som lagar middag och kysser sin pojkvän i pannan & viskar fina saker, hela kvällen. Jag orkar inte fråga mamma hur hennes dag har varit när hon kommer hem. Inte ens när min syster ringer från andra sidan jorden orkar jag vara trevlig.

Det här måste sluta, och det jag vill komma till är att ett leende kan göra någons dag, och era ord kan få mitt hjärta att slå lite hårdare, vilket i sin tur sätter ett leende på mina läppar.

Svar på era frågor! (Uppdaterad)


Vilken är din favoritblogg?

Jag har egentligen ingen. Det finns ingen som jag läser alltid eller bara måste läsa varje dag, tyvärr. Men jag gillar Style Rookie galet mycket. Bara för att hon är så konstig, liten men skarp och vågar leva i den här gråa världen. Hon blir nog något alldeles särskilt någon dag ska ni se. Kanske president, kanske serietecknare. Vem vet.


Vad fick dig att börja blogga?
En känsla jag gick omkring med länge. Jag vet att jag kan skriva & uttrycka mig, även om jag ibland inte vill erkänna det. Jag tycker att om man har en talang, eller en gåva av något slag, då ska man ta vara på den. Jag valde att ta vara på min genom att skriva av mig & se om folk gillade det jag skrev helt enkelt. På så sätt har jag utvecklats och fött ett nytt förtroende för det jag älskar att göra.


Vad är det för ingredienser i jordnötssmör? Skulle du kunna gör ditt egna om du fick chansen?
Jag antar att det är mycket jordnötter! Jag skulle nog inte kunna göra jordnötssmör, eller inte något smakfullt i alla fall. Jag kan slänga ihop det mesta med lite vilja, men jag är inte bra på att baka & göra saker där man måste ta till mått och deciliter. Jag kan laga mat för då får man göra lite som man vill, och då blir det bäst.


Vart bor du?
Jag bor i Spånga, som ligger 12 pendelminuter ifrån huvudstaden. 42 trappsteg upp har jag till min lägenhet som jag delar med min mamma & min lillasyster. Det är mysigt i Spånga. Det finns inte särskilt mycket, två second hand, kullerstenar, matbutiker, ett litet torg och sånt nödvändigt. Men inte så mycket mer. Jag trivs här men skulle inte ha något emot att flytta här ifrån heller.


Har du något boktips?
Jag har läst mycket bra i mitt liv. Men jag skulle verkligen rekomendera Maskrosungen, Låt den rätte komma in, böcker av Gunnar Ardelius och Ralphs party. Överlag gillar jag böcker som målar upp personligheter utan dess like, böcker & texter som man kan relatera till och böcker där inga ord är överflödiga.


Hur länge har du & din prins varit tillsammans?
Om en vecka prick, den 1 december alltså, har vi varit tillsammans i 3 år. Lite till och från, men vi har alltid funnit varandra i kaoset. Emil är inte bara min prins, utan också min bästa vän och han är den knäppaste, vackraste, finurligaste, smartaste och härligaste personen jag vet. Jag älskar honom så otroligt mycket och jag vet att det blir många, många år till.


Hur träffades du och din pojkvän?
Vi träffades genom skolan. Han gick i min klass i sjuan. Allt började med ett snöbollskrig och mina vantar blev genomdränkta efter all snö. Jag stod trottsigt vid skåpet och skulle lägga in mina vantar, och då offrade han sig och tog dem i sitt skåp. På den vägen var det. Men jag var nästan lite halvkär i honom ända sen första gången våra ögon möttes. Och jag är lika kär fortfarande! 3 år senare.


Vad lyssnar du på?
Angus & Julia Stone, Amy Winehouse, Beatles, Belle and Sebastian, Billie the vision & the dancers, Carla Bruni, Coldplay, The Cure, Elliott Smith, Hello Saferide, The Killers, Lars Winnerbäck, Regina Spektor, Rufus Wainwright, Saturday looks good to me, Sophie Zelmani & Veronica Maggio är mina absoluta favoriter. Jag faller för rösten och dolda budskap.


Har du någon gång varit i Paris eller i London?

Jag har aldrig varit i Paris, men jag drömmer om det, precis som jag drömmer om massor med andra storstäder. London har jag varit i. Fast inte med flit. Jag mellanlandade där en gång när jag var påväg hem från Florida för flera år sedan. Det var kaos i trafiken då och mitt plan därifrån var 2 dygn försenat. Så det fick bli London i 42 timmar. Jag upplevde det mest som ingenting då.


Kan du snickra?
Ja! En dold talang kanske. Om jag någon gång skulle hamna fel i livet och sluta som ensam, så skulle jag allt kunna snickra mig någonting utan en mans hjälp. Min morbror har byggt hela sitt hus från grunden, helt ensam och min morfar är ett riktigt klåfinger. Så det kanske finns i blodet.


Vad vill du få ut av ditt liv?
Jag vill resa och upptäcka världen. Speciellt Asien, Frankrike och Ryssland. Sen vill jag utbilda mig till psykolog, kanske jobba på ungdomshem eller med ungdomar som råkat ut för trauman eller har problem med narkotika, ätstörningar osv. Jag vill verkligen hjälpa människor, för jag vet att jag ständigt skulle växa som person och känna mig stark & lycklig i längden. Självklart vill jag ha familj, 3 barn och så vill jag gifta mig med min Prins!


Om du skulle flytta till utlandet vart skulle du hamna då och varför?
New York. Sen jag var där första gången har det känns som mitt hjärta befunnit sig där istället för här hemma. Det är en fantastisk stad, allting finns tillgängligt och alla är oerhört trevliga och generösa. På många ställen som jag besökte flera gånger under min resa dit, kändes det nästan som man fick en personlig relation till de personer som man mötte där. Staden sover aldrig, och det är väl det jag gillar mest.


Om du fick göra vad du ville utan några som helst konsekvenser vad hade du velat göra?
Umgås med personer som jag förlorat & valt bort på grund av mitt förhållande. Eller skriva ett brev till min pappa. Men båda delarna är lite för privat för att ta upp här.


Har du några dolda talanger?
Jag är väldigt vig, jag är väldigt kreativ när det kommer till matlagning, jag kan i princip en hel låttext efter att ha hört låten en gång.. Finns säkert mer.


Vilken är din favoritlåt av alla låtar, och ditt favorit ord av alla ord?
De finaste låt jag vet är utan tvekan Rufus Wainwright - Hallelujah och Lior - This old love. Jag kan gråta, minnas, le och känna till de här låtarna. Dem är fantastiska. Jag gillar orden fotölj och marmelad, för det ligger så bra i munnen. Säg det så förstår ni!


Den bästa diktsamlingen?
Det finns en diktsamling som heter "Salt", den är lite svår att förstå sig på. Men det är det jag gillar med den. "Blir du ledsen om jag dör?" är också helt fantastisk. Gå och låna dem på biblioteket vettja!


Vad tycker du om pojkar som luktar kaffe och tobak med höga käkben och mörka ögonbryn?
Jag tycker dem är vackrast i hela världen. För min Prins luktar alltid tobak & kaffe, har höga käkben och mörka bryn. Han är så vacker att jag får ont ibland.


Vad kostar det naturläkemedlet som man somnar av?
Det heter Neurol Verina (tror jag) och det kostar nog runt 2 hundralappar.

Var hittar du din inspiration till allt (bloggen, livet)?
Jag hittar inspiration i precis allt. I min familj, när jag ligger brevid min Prins och bara får vara, när jag pulsar genom decimetertjock vit, nyfallen snö, när jag sitter på uteserveringar på sommaren med en fin vän, när jag gör tékopp efter tékopp under alla sömnlösa nätter, i böcker & musik, kanske i filmer, hos pojkar som jag älskat genom alla år (jag pratar om vänner här).. Det finns inspiration överallt.


Vad tänker du på när du inte kan sova?
Jag försöker att inte tänka alls, för jag är en ältare och det är oftast pga just det som gör att jag ligger sömnlös alla nätter. Men jag brukar försöka tänka på fina saker jag varit med om under den närmsta tiden, ord som kan bli texter imorgon, hur mycket jag uppskattar vissa saker, vad jag kan göra bättre.. Massor med saker.

Vilket ljud respektive lukt är den bästa du vet?
Kyssar. Utan tvekan. Min mamma sa förra veckan att jag låter jättemycket när jag kysser någon. Men jag gör nog det lite med flit för det låter så oerhört mysigt. Det som doftar absolut godast i hela vida världen är när mamma precis tvättat, vaniljdoftljus, min pojkvän när han vaknat (han luktar sömn på något sätt), och glögg.

Vilken är din favoritlåt med Belle and Sebastian?
If she wants me tycker jag är fantastiskt bra! Lyssna på texten, den är väldigt välbeskriven och tjusig.

Om du fick fritt val att skriva en bok, vad skulle den handla om?

Svårt. Jag har alltid velat skriva en bok, och jag har tänkt mycket på vad den skulle handla om. Men den skulle nog handla om kärlekens krångliga vägar, för det är så ofta man blir oförstådd och hur man än gör blir någon sårad. Så skulle jag skriva boken så att den var sedd ur två vinklar, kanske tre. Huvudpersonen skulle vara en flicka som var vilsen och sökte tröst i pojkar som hade speciella näsor.

Har du några tips till att få bättre självförtroende? Isåfall, vilka?
Det är viktigt att kunna uppskatta sig själv. Att kanske skriva ned saker varje dag som man uppskattat hos sig själv/i andra eller någonting fint man gjort. Sen är det viktigt att ha mål. Kanske att man ska stå inför klassen och redovisa utan stödord, om man nu skulle tycka det var jobbigt att prata inför människor. Om man når målet, kommer man känna sig säkrare i sig själv & det kommer gå galant nästa gång.

Finns det någon som förändrat ditt liv? Om ja, vem och hur då?
Emil, utan tvekan. Han kom in i mitt liv när allting bara var svart och en enda stor grå sörja. Han var solskenet i mörkret varenda dag. Och han lyssnar fortfarande på mina gråtande historier som egentligen är rätt meningslösa, han bryr sig alltid och kommer och kysser mig i nacken när jag lagar mat. Allt blir mycket finare med han i närheten. Erica & mamma har också varit så otroligt viktiga. Mamma har aldrig gett upp, hon pratar mycket med mig och försöker alltid att förstå - och det gör hon oftast också. Hon är min största förebild. Erica har alltid funnits, även om vi ibland varit långt ifrån varandra. Det är viktigt att ha någon som man vet att man alltid, alltid kan vända sig till.

Vad (tycker du) gör dig till en bra förebild för andra?

Jag är mig själv, jag låter mig inte tryckas ned av fördommar och jag försöker att alltid gå min egna väg, hur svårt det än är. Jag är stark och jag vet vad jag vill även om jag bara är 16 år, och jag tycker det är en fantastisk egenskap och jag önskar att alla vilsna flickor och pojkar kunde ha den i tonåren när saker är krångliga och alltför svåra.

Om du fick ändra en sak i världen, vad skulle det vara?

Utan tvekan alla ideal. Jag mår dåligt av dem varje dag, för jag hör hur smala flickor vill stoppa fingrarna i halsen, även om dom inte säger det. Man ser saker i folks ögon, hur dem mår och vad dom känner. Egentligen sitter det ju i hjärnan, men jag skulle även vilja påstå att det från början sitter i samhället, och det var väl kanske ingen nyhet. Dessutom tycker jag att det många gånger saknas resurser och anställda inom psykriatrin och liknande yrken. Terapi är viktigt för alla människor, även om man är lycklig. Jag hoppas att det finns många välutbildade psykologer och terapefter om 10 år. Värden skulle bli en finare plats då.

Kommer du komma tillbaka till skolan och hälsa på någon gång?

Jag planerar att komma på torsdag!


På vilket sätt påverkar din ätstörning dig fortfarande?
Jag har fortfarande svårt att äta vissa saker. Ibland när jag ätit t.ex. glass så vill jag bara lägga mig ned och dö. Men jag har ändå mött mig själv på vägen, så jag mår mycket bättre. Både fysiskt och psykiskt.

Är du på bättringsvägen så att säga?
Ja. Jag skulle anse att jag är frisk till hundra procent. Självklart finns det alltid matmonster kvar, men det gäller nog de flesta. Jag har gått upp 10 kg på cirkus ett år, hälsosamma kilon som jag vet kommit till för att jag tränat mycket. Och bara det gör att jag känner en trygghet i mig själv. Hade dom 10 kilona kommit för något år sedan, hade jag helt förtvivlad.

Har ni fler frågor så fortsätter jag mer än gärna att svara!
Nu ska jag gå ut i snön på en promenad med Min Prins!
Bild:
IrenaS

Ask me anything!


Nu tänkte jag ta min blogg till oanade höjder.
Fråga mig någonting. Vad som helst. Jag tycker ju oftast att det är ni som gör hela min blogg många gånger, även om jag kanske inte visar det. Jag tror nog ni har massor med frågor & åsikter som ni överaskande kan lägga på bordet. Om musikens dolda ord & budskap, att uppskatta livet, kärlekens snår.. Ja ni förstår. Sätt igång!

Nu är det vinter!Plus i kanten idag
Länsat Sundbybergs second hand med mamma
.. som dessutom köpte nytt gott té till mig!
Jag har druckit en hel flaska glögg, en vecka tidigare än vanligt
Snöpromenader
Misslyckat snögubbeförsök med Min Prins
Precis tänt ljus i hela lägenheten, vanilj såklart
Och jag ska inte glömma, era fina ord. Tusen tack

I love me

Läs det här.
Berätta för mig vad ni älskar mest med er själva just nu. Det kan vara allt från att du köpte den där koftan som du velade om så länge, eller att din hy blir speciellt fin på vintern. Eller något så enkelt som att "jag är bäst i världen". Tell me.

Bild: tenshii

Sleep tight

Här kommer lite tips till alla sömnlösa & oroliga själar där ute som inte vill något annat än att sova.

Drick kamomillté med honung. Det är gott, smakar nästan lugn och man varvar ned om man bestämmer sig för att bara sitta ned, utan någon elektronik på, och bara dricka en kopp té. Tänk dock på att dricka ett tag innan du går och lägger dig, någon timme eller så. Det är så himlans jobbigt att kliva upp ur en varm säng & sätta fötterna mot det kalla golvet bara för att gå på toa.

Ät Neurol. Det är ett naturläkemedel med örter från apoteket. Det är rogivande & hjälper vid sömnproblem. Det är aldrig bra att äta sömntabletter, även om jag gör det. Men jag börjar alltid med dessa, och hjälper det inte så finns det ju en bakväg att gå.

Läs. Att läsa hjälper otroligt mycket, i alla fall för mig. Man får flyga iväg till någon annans tankar och finurligheter, bara det i sig kan lugna om man sover dåligt på grund av oro. När jag inte känner någon läsork, ni vet då man plundrar igenom kapitel efter kapitel, så brukar jag läsa en kort text. Kanske en dikt eller ett stycke ur en bok bara. Så jag har något specifikt att fundera på.

Vetekudde. När jag är hos Min Prins och inte kan sova så brukar han värma en vetekudde till mig. Jag har den på magen oftast för jag sover dåligt på grund av oro och stress, vilket tyvärr oftast sätter i magen och i sinnet. Det är avslappnande, släpper på spänningar och varmt ifall man fryser.

Ät. Om man är hungrig, som jag oftast blir om jag ligger vaken in på småtimmarna, är det bättre att gå upp och äta. Många säger att man inte ska äta under natten, då kroppen får sömnrubbningar när den måste ta hand om nedbrytningen, men det finns saker som är lättsmälta och inte stör enligt mig. Gör en natt-smoothie på naturell yoghurt eller mjölk, 1 banan, jordnötssmör och lite dadlar/russin.

Lyssna på musik. Om du sover bättre till ljud, finns det ingen anledning att bortse från det. Ladda ned lugn musik på din musikspelare, eller kanske en ljudbok eller en avslappningsövning.

Det viktigaste!
Jag tycker det är viktigt att ha behagligt ljus, det vill säga rätt så mörkt men jag har en ljusslinga i en glasvas som är tänd hela natten. Ha svalt i rummet. Mitt rum är det kallaste i hela lägenheten för jag envisas med att inte ha en för hög temperatur då jag märkt att det faktiskt är svårare att sova då.

Sov gott!

Julklappar

Det här önskar jag mig i julklapp!

Böcker. Självbiografier, diktsamlingar, tankar, tomma blad att kraffsa ned ord och åsikter på och gamla böcker som mamma kanske läste när hon var lika gammal som jag. Min hylla svämmar över & jag har många böcker som väntas på att bli genombläddrade, men jag kan nog aldrig äga för många böcker.


Gamla affischer. Kanske med pinupor eller gamla japanska filmreklamer. När jag blir äldre, när jag fortfarande bor i lägenhet & innan jag upptäckt världen och skaffat familj, då ska jag minsann fylla en hel vägg med gamla affischer. Kan nog bli väldigt tjusigt.


Jordglob. Jag har velat ha en så länge jag kan minnas. Jag vill ha en gammal, som luktar källare eller lite garderob. Någon som lever upp till vad den står för. Med historia bakom sig. Vet ni, en jul för många år sedan när jag önskade mig en jordglob, så fick min syster en istället. Lite orättvist.


Päls. Inte en äkta såklart. Ibland mår jag dåligt över att jag tycker det är lite fint, men jag lovar att jag aldrig skulle bära en äkta! Hur som haver så vill jag ha en leopardmönstrad. Jag tänker på 50-talsfilmer, mörkt läppstift, svart page och elak blick. Fast det kanske är lite svårt att önska.

Bilder,
yellowbird,  vintage review, joshshayne, shophousingworks

SleeplessIngen sömn på fyra nätter, statsskicksprov, migrän, oro, havremjölk, spruckna hälar, torra läppar, för lite soliga promenader, sträckläsning, brist på kreativitet, magsyra & ensamhet. Det är några av anledningarna till att jag inte orkar blogga.

Men jag vill inte lämna er tomhänta. Översätt en låt med Carla Bruni (
här kanske) och inspireras av världens vackraste ordspråk. Jag har aldrig varit med om så vackra texter någonsin innan. Det är magiskt! Lika magiskt som kamomillte när man inte kan somna & hur mycket trygghet min pojkvän besitter. 

                                                                                                                      Bilder: Mamma

Time to kill


Igår var det världens tråkigaste söndag. Sådär så det känns som man lika gärna kan gå och lägga sig & dra täcket över huvudet. Jag försökte sysselsätta mig med allt möjligt, men det slutade med att jag bara satt och stirrade in i väggen. Jag förstår mig helt plötsligt på folk som hatar söndagar.

Vips, så hade jag gjort en kjol! Jag blev så himlans kreativ. Drog fram en gammal långklänning och satte mig och sydde. Helt plötsligt hade ett par timmar försvunnit och jag kände att jag gjort något av dagen. Fångat den på något sätt. Är det inte fint, hur en tråkig dag kan förvandlas till kreativitet av olika slag? Hur många kjolar man än har kan man alltid ha en till vippig i något nytt mönster. En ful gammal kofta kan säkert bli en snirklig krage på en tröja som bara ligger.

Andra saker att göra om man har tråkigt:
Skriva ut bilder och sätt in i fotoalbum
Klipp ur bra artiklar & fina bilder ur en tidning & gör kollage
Ring en vän och planera ett knytkalas!
Laga din favoriträtt
..och andra vackra saker

Bild: danske

Bettie Page & Tempest Storm


Weekend


I helgen har det varit släktkalas. Först drack vi hallonsaft & massvis med kaffe kontrat med fransk chokladtårta. Det var paketöppning och barn överallt. Jag gjorde bakelser av modellera för att få tiden att gå. Senare blev det chokladpraliner av alla dess slag, 5 koppar afrikanskt roiboos-te, brieost och film.
Jag sov gott sedan kan jag lova!

Idag vaknade jag upp med snöflingor mot fönsterbläcket minsann! Fint.


Looking back


Texter
Dagbok
Min mamma
Farmor
Omkring oss
Om mig

Inspiration
För kärleken
Vackra ting
Julia Pott
Tim Walker
Frukost
När allt är grått

Musik
10 sånger
Cykel
Känslor

..Uppdateras inom kort

Fin helg


Idag har jag smakat ostron för första gången. Det var som att tugga på en kalsup eller att dricka hav. Fast, gott var det minsann. Det har blandats ut med musslor och en massor med kyssar. Fredagskvällar är det finaste i hela världen tror jag. Nu ska jag lägga mig under en tobaksluktande filt i soffan med Min Prins, äta mascarponeglass med bär och titta på Idol. Imorgon blir det släktkalas för hela slanten, jag hoppas på mycket kaffe och fotografitittande.

Ha en fin helg,

Tant Ema

Bild: danske

Fina pojkar

Slå klackarna i taket

Idag fick jag äran att gästblogga hos min pärla. Det resulterade i detta:

Toodels alla Erica-fans. Det är Ema som talar! Erica har fantasibrist och vet ni vad hon gör då? Jo, hon lägger allt ansvar på mig, vars hjärnsubstans är någon annanstans än var den borde. Jag skulle ju kunna skapa någon slags cirkus, berätta hemligheter om Erica som hon inte ens vet om själv eller kanske auktionera ut Bobby till första bästa erbjudande (han är lång, snaggad, röker och har en tatuering. Maila mig vid intresse). Men jag är inte så elak. Faktiskt.

Jag tänkte berätta om Erica, som är en av de bästa vännerna jag har. Hon är så himlans vacker och helt sanslöst klok, ni anar inte. Oftast när vi träffas så har hon massor med historier att berätta, som idag till exempel. Idag har hon berättat om Hassan på hennes praktikplats, som är helt över molnen och jätteorättvis! Dessutom älskar han sin kniv (de praktiserar i kök) mer än allt annat, bara det gör en lite skeptisk. Hon berättar alltid allting med en sådan inlevelse, ni vet med ansiktsgrimarser och gestikuleringar, det är armar och det är ögonbryn som rycker, fniss & arga påhopp om vartannat. En hel dramatisering helt enkelt! Jätteroligt.

Sen så är hon så mån om alla runt omkring sig. Hon är noga med att älska de som älskar henne och att hata de som bara är lite snäsiga. Erica är speciell på många sätt och hon är nog definitonen av en sån som man måste "uppleva" för att förstå. Hon är en salig blandning av allt helt enkelt!

Dessutom har hon världens vackraste hy, som porslin nästan. Riktigt orättvist! Jag satt nog och gömde mig i ett skåp någonstans när Gud delade ut härliga personlighetsdrag.

Tjingeling på ett tag!
Tant Ema

Ett ord


De finaste orden hitilst:
Altruism, marmelad, moln, kärlek, längtan, hallonkyssar, miserable, morgondimma, ängel & kokett.

Och det finaste ordet av dem alla:
tinnitus

Mitt rätta jag


Nu känner jag mig nästan förföljd. Den här serien måste vara skriven om mig!

Regn

Regn, fotölj, mockasin, fjäril & velour. Antagligen de finaste ord som jag har på lager.


Vad har ni för favoritord?

Den där läraren

Det finns en lärare i min skola. Han är rätt så tjock, ni vet sådär gubbtjock på ett sött sätt. Han har vit mustasch som han formar med värme varje morgon. Som pricken över i:et har han ett par väldigt runda glasögon som vilar på hans breda potatisnäsa. Han brukar klä sig i kavaj, slips eller fluga oftast. I alla fall varenda gång jag sett honom heja glatt på elever i korridorerna. Vi i skolan tycker han ser lite ut som Monopolgubben.

Idag när han gick förbi mig så visslade han på "Always look on the bright side of life."
Tänk om det fanns fler människor som honom.

Ett klipp

Youtube kan ibland vara helt fantastiskt.
Titta bara vad jag hittade nyligen. Ni måste titta, måste måste måste!


Drömhem

Idag har jag drömt om ett hus. Ett litet, snirkligt och sockersött gult hus. Kanske gräddvitt. Kanske i någon liten stad här i Sverige, kanske i något annat land. Inte kan jag veta, men jag vet att det finns & att jag någon gång i framtiden kommer finna det!


Kanske såhär. Med fina fönster, gamla pastellmålade dörrar, allt för gammalt tegeltak, klängväxter.


Jag ska ha en ranglig och knarrig alltan, omgiven av massor med växter. Kanske nyponrosbuskar, vita liljor, ett hav av lavendel och en massvis med gamla möbler som jag ropat in på auktion eller köpt i ett litet skjul på någon resa.


I ett stort träd, kanske ett pilträd eller ett körsbärsträd, ska jag ha en hängmatta.
Eller kanske något sånthär fiffigt. Där ska jag ligga och dricka jordgubbssaft med en orange katt på magen.


Jag skulle ha ljust & vitt hemma. Och en massvis med fiffiga lösningar, som t.ex. en snirklig kristallkrona som man kan reglera längden på. Jag skulle fylla vardagsrummet med bekväma sittplatser, skira speglar & tända öppna spisen!


Det obligatoriska skulle vara en
burk & te-hylla. Sen skulle jag vara redo att flytta in!

Bilder: Jimmy Cooper, Linda Yvonne

NattfilosofiJag behöver rött hår. Det får bli det. Det är höst, det är mörkt, finns inget att se fram emot.
Då färgar man helt enkelt håret. Vad väntar jag på egentligen?

FredagsmusikIt's such a gorgeous sight
To see you eat in the middle of the night
You can never get enough
Enough of this stuff
It's Friday, I'm in love

Berättelsen om mig

Såhär var jag när jag var liten:


När jag var liten var jag nästan precis som jag är idag! Jag sa precis allting högt och tydligt så att alla kunde vara delaktiga i mina känslor. Jag sa saker som att det kliade i rumpan, jag höll på att göra på mig och liknande, även fast vi hade gäster eller var på torget och handlade grönsaker.

Jag var besatt av hattar. En gång när jag & mamma var i en second hand affär satte jag på mig en hatt och sprang ut till bilen. Mamma märkte inte det förns flera månader efter. "Vart kom den här hatten ifrån?" och jag svarade snällt att den hade jag minsann bara lånat för en stund. Jag önskade mig hattar när jag fyllde år, i julklapp, när jag hade namnsdag. Jag provade alla hattar som kom i min väg, speciellt morfars.

Dessutom älskade jag mammas kläder. Inte vilka som helst heller, utan underkläderna. Mamma & pappa hade en stor, pompös spegelvägg med garderob, och mamma hade minsann en hel samling underkläder. Trosor kunde bli hattar (självklart) och om mamma inte var hemma så brukade jag sova med en av hennes BHar brevid mig. För dom luktade vanilj & liljor precis som henne. När jag stod uppklädd med mammas BHar och trosor i världens mest fantasifulla kreationer, så speglade jag mig i timmar framför spegelväggen. Framifrån, från sidan, bakifrån. Fint.

Så allt är nästan precis som idag då.


Pendeltåg

Ibland när jag sitter på tåget  och har läst vartenda ord i morgontidningarna, när ingen musik i hela världen passar och när jag bara inte orkar något annat än att vara i mina egna tankar, då brukar jag knåpa ihop små historier om damen brevid mig med en vinröd basker eller liknande.


Kanske ser jag en morfar, han har vit mustach som han vårdar med omsorg. I hans vita tygkasse har han gamla tidskrifter från viktiga datum. Kanske tidningen från den dagen han gifte sig med sin runda fru, eller dagen då han fick sitt första barnbarn, som förresten var alldeles rödhårig vid födseln.
Han tycker om att läsa dem, om och om igen på morgonen.

Hans grönrutiga jacka luktar tobak, antagligen från hans pipa. Om man sitter brevid honom på en torsdagmorgon så luktar han pannkakor. För varje torsdag går han upp lite extra tidigt för att grädda pannkakor till sin fru & deras katt Kaptenen, som är nästan lika rund som frugan. Vissa dagar ser han sammanbiten ut, och det beror antagligen på att han inte fått se nyheterna kvällen innan för att hans fru minsann skulle kolla på någon smörig såpa.

Fast han ångrar sig självklart, att han varit sur & tvär hela kvällen. Han hade inte ens satt på tevattnet som han brukade göra klockan nio. Prick. Det är de dagarna han ångrar sig, som han går till ett bageri på torget och köper en prinsesstårta till sin fru. Den med den största, skära rosen på. Och självklart en budapestbakelse till katten Kaptenen.

Så blev historan idag.

Bild: Min världsgoa' morfar

Godnatt(Idag har jag pluggat som en tok. Jag har skrivit så mycket att mina fingrar värker. När jag satte mig på tåget med Coldplay i öronen så blev jag alldeles yr. Men jag är glad ändå, för jag har världens finaste pojkvän. Vilket tjat det blir, men kärlek är guld. Alla är värda en mörkhårig pojke med rådjursögon som viskar vackra saker. Förresten kom Michelle hem från Usa med världens godaste godis till mig idag. Godnatt!)

SvD

Här kommer en analys av en tidiningsartikel som jag skrivit i samband med ett svenska-projekt. Tycker att rasism och diskriminering är en viktig fråga, och att alla borde ta sig en tankeställare!Jag har valt en aktuell artikel skriven i Svenska Dagbladet den 3 november 2008. Artikeln tar upp ett fall om en 49-årig kvinna med etnisk bakgrund på annat håll i världen, som upplevt diskriminering under sin utbildning till busschaufför i Örebro.

Jag tycker att det här är en av de viktigaste frågorna just nu. Världen har alltid varit rasistisk, till och med flera århundraden tillbaka. Men borde vi inte gå åt det motsatta hållet nu? När alla kan acceptera alla individer av olika släkten som vi varje dag möter i matvaruhus, i skolan och flera gånger inom vänskap-/ eller familjekretsen? Kan vi inte ens acceptera de mörkhyade och de mörkhyade acceptera de vita när det finns extraordinära förebilder som t.ex. Baback Obama, Martin Luther King, Nyamko Sabuni, Rosevelt och den svenska kungafamiljen Bernadotte är alla stora personligheter med olika etniska bakgrunder att se upp till. Så varför är det lättare att få ett jobb med namnet Andersson än Muhammed? Varför ska invandrare i Sverige behöva stånga sig blodiga för att komma någonvart i karriären och för all del hitta sin plats i samhället? Jag tycker det är vidrigt hur samhället ser ned på människor som flytt till det här landet i hopp om en bättre framtid. Kan vi inte se någonting positivt i det alls?

Så hur kommer det sig att det förekommer så mycket rasism både på arbetsmarknaden, i skolor och på gatan rakt framför våra ögon? Jag tror dels att det beror på att många svenskar, som är väldigt patriotiskt lagda, anser att invandrare kommer till vårat land och "tar över". De tar lediga jobb ifrån oss, de är allmänt otrevliga och dem kostar Sverige en hel del pengar. Men är det verkligen så, eller är det bara förutfattade fördommar?

Jag skulle absolut tro det senare. Om du flydde till ett annat land då ditt eget land var i t.ex. krig, skulle inte du vilja bli trevligt bemött? Hur skulle det vara att komma till ett nytt ställe, utan några igenkännande ansikten, utan att behärska språket och utan att ha någonstans att ta vägen - där alla hade fördommar om just dig. Att du är en otrevlig invandrare som bara kommer ställa till i det här samhället? Att du antagligen har en kriminell bakgrund eller liknande?


Som slutsatts tycker jag att det här är allt för sorligt. Jag tycker att man redan som ung borde ha undervisning om hur människan fungerar socialt & kulturellt, kanske som ett grundämne. Då lär man sig tidigt att kritiskt granska samhället på rätt sätt, och inte bygga upp en tro på en hel hop fördommar.
Världen skulle bli en bättre plats om vi bara kunde lära oss att acceptera.

Källa: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1984049.svd


Uppskatta mera

Saker som gjort den här gråa & rätt trista dagen fin ändå
Mamma kommer hem med kassar fyllda med choklad, naturgodis & vitt te
Min Prins skickar fina medelanden som gör mig varm i novemberkylan
Alla fantastiska människor jag spenderar dagarna med, ni är guld värda
Ny musikspelare, ny musik & vips blir allting mycket roligare!
Min säng luktar Emil, Emils tröja på mig luktar Emil.. I'm in love.

God morgon!


Idag vill jag ge alla en hemläxa
.
Alla gör en god gärning, kanske ger någon vilsen själ i ens klass en komplimang, håll upp dörren för den vackraste pojken i hela skolan eller släng ihop en enkel middag till familjen ikväll.

Berätta sedan för mig vad ni gjort!
Lovar att hela världen kommer bli lite gladare just idag i så fall.

Love you like the stars above


..Han som gör mig till den jag är. Oändlig kärlek, ord är överflödiga.


Följ min blogg med bloggkoll

Jul


Vet ni.
Nu är det minsann bara en månad kvar tills första advent. Från och med första advent och en månad framåt är den bästa månaden under hela året. Julen gör mig alldeles varm, pirrig & uppspelt som ett barn. Jag älskar att gå omkring i huvudstaden, bland alla stressade människor & allt julpynt och bara vara hur lugn som helst. Leta efter julklappar, sitta ensam på ett tomt fik någonstans och dricka varm choklad och skriva julkort. Och att slå in julklapparna! Lacka dem, precis som i Madicken, sitta skräddare på golvet och äta lussebullar.

Och det bästa av allt
..är att åka till mormor & morfar varje advent och dricka glögg & baka pepparkakor!

Följ min blogg med bloggkoll

I'm in love


I helgen har jag lagat örtmos, chevrélax och köttfärsfylld squash. Så nu är jag mätt & glad. Jag har dessutom gett min Prins helkroppsmassage, vi har köpt rosa munkar, duschat lite för länge och legat i sängen och bara tittat på varandra. Dessutom har jag träffat
min darling, kvalitétid minsann. Jag mår så himlans bra ska ni veta.

Nu ska jag koka upp en kanna rabarber & grädd-te och titta på skräckfilm.
(Bättre uppdatering lovas. Toodels!)


Följ min blogg med bloggkoll