Hemma-apotek

image1011
Apelsin

Är bra för hud som lätt svullnar, även acne. Är antiseptisk och stimulerar lymfflödet samt blodcirkulationen.

Bergamott
Är upplyftande och ger inre energi och balans vid dåligt självförtroende och negativa tankar.
Är antiseptisk och milt renande samt hudhelande. Bra vid oren, fet hud och acne.

Cederträ
Sägs kunna hjälpa till en mer fokuserad och koncentrerad förmåga och att leva i nuet.

Stimulerar lymffunktionen och cirkulationen. Sägs även ha en fettupplösande förmåga vilket kan hjälpa vid celluliter. Är antiseptisk, sammandragande och svamphämmande. Kan lindra och lugna vid hudirritationer och passar fet hud och acne.


Citron

Gör oss pigga och koncentrerade och kan vara bra när man har svårt att bestämma sig.
Citron kan också vara bra för den som vill känna sig mer generös.

På huden är citron antiseptisk, inflammationshämmande och renande. Drar ihop ytliga och brustna blodkärl, stärker venerna, sätter skjuts på cirkulationen och stärker upp hudens funktioner. Passar också vid oren fet hud, acne, trasiga nagelband, sköra naglar, åderbråck, celluliter.

Citrongräs
Påverkar till klarhet, positiva tankar och ger både mental och fysisk energi.
Stramar upp huden och sätter fart på cirkulationen och ger huden energi. Är antiseptisk och savmphämmande. Stärker svag bindväv och elasticitet, är bra när kroppen är trött. Har sammandragande effekt på stora porer och passar hud som lätt blir pluffsig.


Citronmeliss

kan ha lugnande inverkan vid sömnproblem, lättare depressioner och rädslor. Kallas "hjärtansfröjd" och kan sänka högt blodtryck och lindra "nervöst hjärta" och "hjärtesorg".
Citronmeliss är virus- svamp- och inflammationshämmande och dessutom antiseptisk. Passar vid fet hud och acne och sägs kunna vara en bra hjälp mot munsår, herpes och eksem.

Enbär
är renande mot negativa energier och tankar. Kan stärka när man känner sig utarbetad och måste vara till mycket för andra. Enbär påverkar hudcellerna renande och avgiftande vilket gör oljan användbar i många sammanhang där hudcellerna är i obalans. T ex acne, orena porer, eksem. Enbär är också vätskedrivande, sammandragande samt ökar blodcirkulationen vilket kan hjälpa vid celluliter, svullnader och åderbråck.


Eukalyptus

Eucalyptus är stimulerande, stärkande och klarnar tankarna när det är svårt att koncentrera sig. Är kanske mest känd för sin dämpande förmåga vid förkylning då den löser slem, täppthet och lindrar svullnad. Svampdykare sägs ha använt eucalyptus, en droppe under tungan, vilket syresatte kroppen bättre och gjorde att dykaren kunde vara under vattnet längre.

Eucalyptus är inflammationshämmande, antiseptisk och ökar cirkulationen vilket gör att den används vid massage och i linement men även mot acne och oren hud samt herpesblåsor runt munnen.

Fänkål

Oljan har sammandrgande och avgiftande effekt på huden . Anses kunna påverka produktionen av östrogen. Bra mot vätskeansamlingar vilket gör den användbar mot celluliter och hud som är pluffsig.

Grape
Lyfter humöret och är bra om du känner dig nedstämd och självkritisk. Grape är antiseptisk, stimulerar lymfcirkulationen, är renande och underlättar nedbrytningsprocessen av fett. Är därför bra mot celluliter, acne, fet hud, vätskeansamlingar - svullen hud. Verkar uppstramande och ökar elasticiteten i huden.

image1012

Ingefära
Stimulerar hadlingskraft, sexlust, vilja och initiativ, stimulerar och värmer när känslorna är stumma.

Ingefära ökar blodcirkulationen är värmande, kramplösande och smärtstillande och därför användbar vid träningsvärk, trötta muskler, kalla händer och fötter.

Jasmin / Jansminum grandiflorum
Är värmande och sägs kunna öppna upp instängda känslor samt stärka självkänslan. Väcker lustkänslor och välmående och räknas till de afrodisiakiska oljorna. Jasmin är känd för sin underbara doft, men är också hudhelande, inflammationshämmande och har en lugnande inverkan på nervös och irriterad hud.

Kamomill blå
Kan hjälpa den som har svårt att komma överens med andra och som känner sig missförstådd.

Är starkt inflammationshämmande och sårhelande och kan hjälpa vid olika eksem, hudinfektioner , inflammerad acne, känslig hud och svårläkta sår.

Kanel
Har en varm, kryddig doft som kan ge trygghetskänslor.

Är en mycket stark olja som kan verka hudirriterande men som används för sin starkt bakteriedödande och svamhämmande förmåga. Verkar stärkande och värmande och kan användas till muskelmassage.

Lagerblad
Är bra för den som tvivlar på sig själv och sin förmåga och sina kunskaper. Oljan ger civilkurage och stärker framåtandan och styrkan. Är antiseptisk, svamphämmande, cirkulationsökande och regenererande olja. Använd vid acne, fet hud, trött hud, mogen hud och vid blåmärken.

Lavendel
Är lugnande när man är i obalans eller behöver komma till ro. Oljan är en av de mest användbara och hjälper vid många olika problem inom hud- och friskvård. Den passar de flesta hudtyper, är mild men samtidigt väldigt effektiv. Oljan är talgbalanserande, antiseptisk, lugnande och smärtstillande, vilket är en hjälp vid acne, blåmärken, klåda eksem. Är även regenererande och ökar förnyelsen av hudcellerna, vilket fungerar föryngrande av huden vilket också är gynnsamt vid ärr, utvidgade kapillärer, hudbristningar, brännskador och solsveda.

Lime
Stärker lusten och motivationen. Ger fräschhet och glädje samt känslan att man faktiskt är ganska bra.

Är virushämmande, antiseptisk och sammandragande olja som passar bra vid acne och fet hud.

Lindblom
Är känd för sin ljuvliga doft.Har en lugnande inverkan och kan vara bra när man känner sig irriterad och arg.

Är sammandragande och lugnande och på huden. Passar bra för känslig hud.

Mandarin
Är en mild, stärkande och lugnande olja som förmedlar glädje.

Stärker och mjukgör huden. Är bra i förebyggande syfte mot hudbristningar. Genom sin mildhet går den bra att använda under graviditet. Även användbar vid acne, mogen hud, trött hud, bland

Patchouli
Doftar "orientaliskt" och tycker man om den doften sägs oljan påverka afrodiserande och hjälpa oss att släppa loss från blygsel och hämningar. Sägs även dämpa hungerkänslor.

På huden är oljan inflammationshämmande, urindrivande och venstärkande och kan därför vara till hjälp vid celluliter, svullnader och åderbråck. Oljan är också regenererande, svamphämmande, sammandragande och sårläkande. Änvändes därför också vid acne, sår, hudsprickor, rynkor, stora porer, slapp hud.

Pepparmynta

Har en uppfriskande doft som kan hjälpa oss att tänka klart och stärka minnet. Kan också vara bra för den som känner sig blyg. Fungerar även mot illamående och åksjuka.

Är kylande och klådstillande på huden vilket kan vara bra vid solbränna, nässelutslag, eksem och blodvallningar. Vid utvidgade kapillärer verkar oljan sammandragande.

Rose otto
Anses vara kvinnoroljan nr 1och stärker kvinnan i hennes kvinnlighet, skönhetskänsla och sexualitet. Sägs hela vid hjärtesorg som t ex relationsproblem och svartsjuka.

Milt sammandragande, hudhelande, regenererande, antiseptisk och lugnande. Är därför bra för torr och känslig hud, mogen hud, rynkor och ytliga blodkärl.

Rosenträ
Är avslappnande och stärkande - upplyftande för sinnet och själen. Är härligt balanserande och sägs balansera upp våra inre manliga och kvinnliga sidor. Rosenträ är cellstimulerande, lugnande och antiseptisk. Oljan passar vid torr, känslig hud, mogen hud, mot rynkor och vid acne.

Rosmarin
Är stimulerande och energigivande. Doften påverkar och stärker koncentrationsförmågan och tankeverksamheten. Kan hjälpa när tillvaron känns förvirrad. På huden är oljan hudvitaliserande och hjälper hudcellerna att renas från slaggprodukter och vätskeansamlingar. Är bra för mogen hud, oren hud, acne, celluliter, kalla händer och fötter.

Röllika

Röllika verkar inflammationshämmande och sammandragande på huden. Kan vara bra vid oren hud, öppna porer, acne och även rynkor. Stimulerar uppbyggnad av skadad hud, sår och eksem som har svårt att läka. Är en" kvinnoolja".

Salvia
Kan ha en renande påverkan när vi behöver förnyelse och lämna det som känts tungt och instängt bakom oss.
Kryddsalvia är hormonreglerande, fettupplösande, sammandragande och antiseptisk. Kan därför vara en hjälp vid celluliter och viktnedgång. Har regenererande verkan på huden som är bra bl a vid ärr. Är en "kvinnoolja"

Sandelträ vit
Är lugnande och avslappnande vid stress och spänningar och kan hjälpa vid rädslor för det okända. Är en känd meditationsolja. Anses vara afrodisiakisk, speciellt för män.
Är antiseptisk, regenererande - hudhelande, har fettnedbrytande funktion, ökar cirkulationen i kapillärerna och är stärkande för bindväven samt ökar elasticiteten i huden och är milt sammandragande. Bra för torr, fuktfattig hud, sprucken hud, acne, kan lindra klåda vid t ex eksem.

Svartpeppar
Är het, stärkande och stimulerande. Kan vara bra för den som gärna skjuter upp och inte tar tag i situationen, eller när man upplever stilltje t ex kronisk trötthet och apati, kanske har svårt att släppa fram ilska. Svartpeppar är en" igångsättare" och kan värma och genomströmma både kropp och själ. Kan även hjälpa vid håglöshet i sexlivet.

På huden används oljan mest för att öka cirkulationen, lindra ömhet och trötthet i muskler och stela leder samt ge energi. Är avgiftande och kan fungera vid celluliter. Stimulerar trög matsmältning vid för mycket fet mat och "skräpmat".

Tangerine

Kan hjälpa vid stress och har en upplyftande inverkan på nervsystemet. Tangerine är kramplösande och kan lindra vid PMS. Kan förebygga hudbristningar och sägs även kunna tona ut hudbristningar.

Tea tree
Är renande och uppfriskande och höjer immunförsvaret..

Är starkt antiseptisk och hämmande på bakterier, svamp och virus. Är inflammationshämmande, renande och kylande vilket är bra vid sårtvätt, eksem och lindrande på solbränna. Bra bl a vid insektsbett, vårtor, före och efter strålningsterapi, nagelinfektioner, fotsvamp, klåda, lindrig acne och finnar.

Timjan
Är en stärkande olja som ger mod och energi både vid fysisk, psykisk och mental trötthet. Oljan sägs ha ett speciellt förhållande till barn och då kunna hjälpa barn som är nedstämda p g a brist på omgivningens förståelse eller disharmoni i familjen.

Är inflammationshämmande, antiseptisk, virushämmande. Bra vid inflammerad acne, fet hud, vårtor, variga sår, muskelvärk och dålig cirkulation.

Vintergröna
Änvänds med försiktighet i massageolja vid muskelinflammationer och muskelvärk.


Kommentarer
Postat av: Anonym

TACK!

2008-06-12 @ 15:42:12

Skriv här:

Namn:
Kom ihåg mig

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback